Ifjor høst ble syriske Ali Abou-Hamidas gravide kone og tre barn sendt ut av landet. Siden har livet vært et mareritt for Ali som måtte bli igjen i Larvik, skriver avisen Op.no
Kona, Sounya al Sayd og de tre barna på 11, åtte og fire, er nå på sørøstkysten av Italia der en humanitær orgnisasjon har gitt dem opphold og ly. Med avslag på asylsøknaden måtte hun en tidlig morgen i begynnelsen av oktober til Italia, der de underveis til Norge hadde mellomlandet. En internasjonal avtale sier at søknad om opphold skal behandles av det landet en asylsøker ankommer først, melder avisa.
Desperat og misforstått
– Hun er fremmed i Italia, alene og redd, og snakker kun arabisk. Hun har termin i begynnelsen av mai. De siste ukene har hun vært syk, og vært på sykehus en rekke ganger. Det er en fortvilet situasjon. Jeg sitter her, og kan ikke hjelpe, sier Ali desperat til Op.
Ifølge avisen fra Larvik var han så desperat at han i desember i fjor reiste til Storbritannia på falskt pass for å søke oppholdstillatelse der. Londonturen endte i arresten, og retur tilbake til Norge, hvor han ble en kasteball mellom politi og UDI. Etter en uke på asylmottak ved Gardermoen havnet han igjen i Larvik, skriver de.
Ali sier at han ikke se lyst på fremtiden og beskriver seg som fortvilet. Siden 2007 har han fått flere avslag. Myndighetene vil ikke godta papirene hans.
– Jeg er palestiner fra Syria, mens de påstår at jeg er fra Palestina, sier Ali.
Et måltid om dagen
Han får utbetalt 3000 kroner i måneden.
– Busskort koster 800 og kontantkort 500. Er jeg syk, er egenandelen hos legen 265 kroner, og i tillegg kommer medisin og penger til klær, sier Ali som kun unner seg ett måltid mat om dagen, forteller han til lokalavisen OP.
I Tveteneåsen deler Ali en sokkelleilighet betalt av UDI sammen med fire andre asylsøkere.
Broren Raed Abou-Hamida forsøker å hjelpe så godt han kan, men er nå permittert fra sin faste jobb. Raed ønsker å sende sin kone ned til høygravide Sounya for å bistå i forbindelse med fødselen.
– Vi skal samle inn penger fra venner og bekjente til flybillett, sier Raed som ved flere anledninger har vært telefontolk for den gravide svigerinnen i Italia, forteller han til avisen.
For tre uker siden fikk Ali beskjed om at han snart vil få tilbake papirene sine. Det betyr at han snart igjen kan søke om arbeidstillatelse.
– Det å jobbe gir mening, og jeg får andre ting å tenke på. Det føles litt meningsløst og urettferdig at kriminelle får oppholdstillatelse, mens folk som er villige til å bidra til samfunnet, kun får en kald skulder, avslutter Ali.