- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
Mange tusen migranter og flyktninger er hjemløse etter brannen i den greske Moria-leiren, som var satt i karantene på grunn av koronasmitte.
Hele eller nesten hele leiren er ødelagt i brannen natt til onsdag, opplyser flere kilder som siteres av den britiske kringkasteren BBC. Viseguvernør Aris Hatzikomninos på den greske øya Lesvos skal ha bekreftet dette overfor en lokal radiostasjon.
Brannmannskaper og politifolk sier imidlertid til nyhetsbyrået AP at omfanget av ødeleggelsene er uklart. Foreløpig er det også usikkert om noen har fått alvorlige skader i leiren der nesten 13.000 migranter og flyktninger har bodd.
Morgenen etter brannen opplyste statsminister Erna Solberg (H) at Norge vil ta imot 50 asylsøkere fra Hellas.
– Vi setter i gang nå, sa Solberg, som la til at prosessen ble framskyndet etter at regjeringen så bildene fra brannen.
Meldinger om flere branner og opptøyer i Moria kom rundt midnatt. Noen av beboerne har søkt tilflukt i åser i nærheten, mens andre ble stanset av politiet da de forsøkte å gå til havnebyen Mytilene.
I et intervju med NRK fortalte den norske sykepleieren Elise Tveit Holen om hvordan hun ble bedt om å hjelpe evakuerte migranter og gradvis forsto omfanget av brannen i Moria.
– Det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned, sa Holen, som jobber for den britiske organisasjonen Kitrinos Healthcare.
Ulike kilder oppgir ulike opplysninger om hvordan brannen startet. Noen hevder at beboere tente på og deretter hindret brannvesenet i å slukke flammene.
Samtidig sier noen av beboerne at brannen ble startet av lokale innbyggere på Lesvos.
Forholdet mellom migrantene og lokalbefolkningen har lenge vært spent, og situasjonen skal ha forverret seg etter at det ble påvist koronasmitte i leiren i forrige uke.
Brannene i Moria oppsto samtidig som brannvesenet på Lesvos jobbet med å slukke en stor skogbrann et par mil unna. Kraftig vind fikk flammene til å spre seg.
Det greske nyhetsbyrået ANA melder at brannene i leiren brøt ut etter opptøyer startet av asylsøkere som fikk beskjed om at de måtte isoleres for å hindre spredning av koronasmitte.
Disse beboerne hadde enten fått påvist smitte eller vært i nær kontakt med smittede. I leieren var det påvist 35 smittetilfeller etter at en somalier testet positivt i forrige uke.
– Folk har ikke blitt informert skikkelig om koronatiltakene, og opplever at de blir arrestert når de blir hentet av frivillige organisasjoner. Derfor har det brutt ut opprør, fortalte Shirin Tinnesand, som jobber for organisasjonen Stand by Me Lesvos, til TV 2.
Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis innkalte sin regjering til et krisemøte om situasjonen i Moria onsdag morgen.
Greske myndigheter står overfor en gigantisk oppgave med å gi husly til migrantene som nå er hjemløse. Det sier regjeringstalsmannen Stelios Petsas til den statlige kringkasteren TV ERT.
– Det er 35 positive tilfeller som må isoleres for å hindre et smitteutbrudd i lokalbefolkningen, sier Petsas.
Han opplyser også at det er igangsatt etterforskning for å finne ut om brannene i leiren var påsatt.
Organisasjonen Stand by Me Lesvos sier de har fått opplysninger om lokale innbyggere som hindret migranter som prøvde å ta seg gjennom en landsby etter brannen. Elise Tveit Holen sier høyreekstremister skal ha sperret veier for beboerne fra leiren.
– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skrev Nadine Aabø Mellem, som jobber med humanitært arbeid i Moria, i en tekstmelding til VG natt til onsdag.
Lesvos var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016.
Etter koronautbruddet i forrige uke ble Moria-leiren satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.
Leiren ble i utgangspunktet bygget for færre enn 2.800 mennesker. Den er gjentatte ganger blitt kritisert for kummerlige forhold og dårlige sanitære forhold.
UDI får utfordrende oppdrag med å hente asylsøkere fra Moria
UDI vil ta kontakt med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og greske myndigheter for å starte prosessen med å hente asylsøkere fra Hellas
Utlendingsdirektoratet fikk onsdag beskjed fra Justis- og beredskapsdepertamentet om å hente 50 asylsøkere fra Moria-leiren.
– Vi skal nå planlegge hvordan vi raskest mulig får de 50 personene til Norge. Det er flere utfordringer rundt dette, blant annet utvelgelse og logistikk. I tillegg kommer koronapandemien og brannen i leiren. Vi vil ta kontakt med UNHCR og greske myndigheter. Når vi har et opplegg klart, vil vi informere nærmere om dette, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI til NTB.
Ordfører sier Oslo står klar til å ta imot barnefamilier fra greske leirer
Oslo er klar til å ta imot barnefamilier og sårbare mennesker fra Hellas, sier ordfører Marianne Borgen (SV).
– Oslo har tydelig sagt, og jeg vil gjenta det i dag, vi er klare til å ta imot det antallet flyktninger regjeringen ber oss om, sier Borgen.
Hun mener regjeringen må reise en humanitær luftbro for å evakuere barnefamilier og sårbare personer.
Etter brannen i Moria-leiren kunngjorde regjeringen at Norge skal hente ut 50 personer. Det er ennå ikke kjent hvordan utvelgelsesprosessen skal gjennomføres eller når de kan komme hit til landet. Borgen kaller antallet puslete.
– Over 125 kommuner, deriblant Oslo, har tidligere sagt at Norge bør bidra til å evakuere Moria-leiren, og det var FØR brannen. Nå har situasjonen dramatisk forverret seg, sier hun.
Bergen-byråd: – Vi kan ta imot 50 fra Moria alene
Byråd Katrine Nødtvedt mener det er flaut at regjeringen kun vil ta imot 50 Moria-asylsøkere. Hun sier kommunen kan ta imot det antallet alene.
– Det er direkte flaut at vi setter grensa ved 50 personer når det er 13.000, eller muligens flere, som står uten hjem, helsehjelp og er i en akutt situasjon, sier Katrine Nødtvedt (MDG), byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen til NRK.
Regjeringen sa onsdag morgen at de vil ta imot 50 asylsøkere fra Hellas etter brannen som rammet Moria-leiren natt til onsdag.
Nødtvedt viser til at rundt 100 kommuner har sagt at de har kapasitet til å ta imot flere asylsøkere.
Bergen kommune har så langt i år tatt imot 63 personer.
– Det er full stans i innkomst av kvoteflyktninger, og det kommer omtrent ingen asylsøkere. Jeg kan ikke begripe at de setter grensa på 50 personer fra Moria-leiren. Vi kan ta imot 50 fra Moria alene, sier byråden.
Helgheim: – Disse 50 vi henter, er ikke reelle flyktninger
Frps Jon Helgheim mener Høyre har latt seg presse til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, etter at 50 fra Moria-leiren nå hentes til Norge.
– Disse 50 vi henter er ikke reelle flyktninger. Reelle flyktninger er dem som har det verst. Disse har hatt råd til å betale menneskesmuglere og kjøpe seg en historie, sier Helgheim til Dagbladet.
Regjeringen bekreftet onsdag morgen at de vil hente 50 flyktninger fra Hellas etter storbrannen i Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag. Nærmere 13.000 flyktninger og migranter har holdt til i leiren, der det egentlig bare er plass til i underkant av 3.000.
Hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de elendige forholdene i leiren.
Helgheim mener at asylsøkerne var trygge i Tyrkia, men at de likevel har reist videre til Europa. Han mener derfor at disse asylsøkerne ikke bør prioriteres, fordi de kan gå på bekostning av reelle kvoteflyktninger.
Overfor NTB utdyper Helgheim:
– At Høyre nå lar seg presse av Venstre, KrF og venstresiden til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, er selve kjernen av problemet. Dette vil bare føre til at flere vil forsøke å komme til Europa, og at vi får flere eksempler som Moria-leiren. Dette er en ond sirkel som må avsluttes nå, sier Helgheim.
Frps innvandringspolitiske talsperson mener norske myndigheter i stedet bør bistå Hellas økonomisk og kreve at greske myndigheter behandler asylsøknadene der, og deretter sender ut igjen dem som ikke har beskyttelsesbehov
– Denne situasjonen kan aldri løses ved at Norge henter asylsøkere. Det vil bare fylles på med flere helt til man tar tak i de grunnleggende problemene, sier Helgheim.
Statsminister Erna Solberg (H) sier til Dagbladet at de aldri kan garantere at de 50 som nå blir hentet, er reelle flyktninger.
– Vi har sagt at vi skal hente 50, at de skal være barnefamilier, og at de skal være fra Syria. Det er garantien vi har for at det er større sannsynlighet for at de faktisk får opphold i Norge. Det er derfor vi velger å ha noen kriterier for hvem som kommer, sier hun.
MDG, SV og Rødt mener regjeringens grep er altfor svakt
De 50 flyktningene som skal hentes fra Hellas, er «skrekkelig» få, mener MDG. Også Rødt og SV er sterkt kritiske til at regjeringen ikke tar kraftigere grep.
– Det er en lettelse at vi endelig er blant landene som bidrar, men 50 er et skrekkelig lavt tall når 13.000 står uten hjem, håp og helsehjelp, og norske kommuner har uttrykt kapasitet og vilje til å ta imot mange ganger flere, sier leder Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.
Natt til onsdag sto asylleiren Moria på øya Lesvos i brann. Flere tusen har blitt evakuert fra leiren, som var satt i karantene på grunn av koronasmitte. Regjeringen setter nå i gang med å hente ut barnefamilier fra Hellas etter brannen. Til sammen 50 asylsøkere skal hentes, bekrefter statsminister Erna Solberg (H).
Bastholm vil hente ut ti ganger så mange. Hun får støtte fra SV og Rødt, som mener det regjeringen gjør, er for smått og for seint.
– At et rikt land som Norge da bare skal ta ansvar for femti er usolidarisk og umenneskelig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som mener statsminister Erna Solberg kan «vise litt mer medmenneskelighet» nå som Fremskrittspartiet ikke lenger er med i regjering.
Det må på plass en luftbro, og evakueringen må skje «med en gang», krever SVs Karin Andersen.
– Dette må bare være begynnelsen. 13.000 mennesker har bodd i Moria, og titusenvis av flyktninger har vært i Hellas. Å hente 50 flyktninger hjelper ikke på den situasjonen, så her venter vi at det skjer mer snart, sier hun.