- Ny rapport kritisk til praksis på Trandum - 10.01.2025
- Suksess-selger går til musikkbransjen - 10.01.2025
- Over 3000 rohingya-barn flyktet med båt i fjor - 09.01.2025
I en uttalelse vedtatt på Rødts landsmøte sist helg tar man sterk avstand fra vedtaket til Utlendingsnemnda (UNE) om at seks år gamle Nathan fra Arna og familien hans, som søkte asyl fra Etiopia, skal kastes ut av landet.
– UNE har åpenbart ikke lagt vekt på at Nathan har levd hele livet i Norge, og bryter dermed med prinsippet om at barns tilknytning til riket skal være et grunnleggende hensyn i asylsaker som gjelder barn. Nathan har gitt et ansikt til alle de 450 barna som har havnet i en håpløs situasjon på grunn av regjeringens altfor strenge asylpolitikk, heter det i uttalelsen.
Barnets hensyn først
Nå maner Rødt om et “asylopprør” og at alle saker må stilles i bero inntil en ny stortingsmelding om barn på flukt kommer.
– Vi ser at de fleste andre regjeringer i Europa gjennomfører en eller annen form for regulariseringsordning. Norge kan ikke ha en papirløs underklasse som lever på ubestemt tid uten rettigheter. Barnets beste må komme foran innvandringspolitiske hensyn, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, til utrop.no.
Grasrotarbeide
Hvordan vil Rødt presse frem for å få sakene i bero?
– Konkret sett så vil vi satse på en blanding av grasrot- og kommunepolitisk arbeide. Jeg håper at interessen fra vanlige folk skal bli sterk nok, og at alle, privatpersoner som politikere skal engasjere seg sterkt. Kommunepolitisk skal vi kontakte styrene og jobbe for vedtak som kan presse regjeringen til å innse at deres politikk er for streng.
Moxnes har selv sendt sendt brev til justisdepartementet og statssekretær Pål Lønseth, uten å få noe form for tilfredsstillende svar tilbake.
– Å gå i en diskusjon med Lønseth og andre ansvarlige for den asylpolitiske praksisen har ingen formål. Jo flere som engasjerer seg i denne saken, desto lettere vil det bli å få regjeringen til å tenke seg om og revurdere asylpolitikken. Å sende ut mennesker som har en 100 prosent tilknytning til Norge er ikke retur, men en deportasjon, avrunder han.