Det viser en opptelling som avisen Jyllands-Posten har gjort av hvor ofte 12 ulike ord fra innvandringsdebatten har vært brukt i danske riksaviser. “Muslim” forekom i 38 prosent færre artikler og leserinnlegg enn i 2001 og hele 68 prosent sjeldnere enn i 2006, da karikatur-striden raste. Et ord som “fundamentalist” brukes 70 prosent sjeldnere enn for 10 år siden. Også ord som “imam”, “halal” og “danskhet” har falt kraftig.
Kultursosiolog Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet mener de klart definerte frontene i innvandringsdebatten har gått i oppløsning.
– De sterkt innvandringskritiske stemmene ble for hysteriske. Og på pro-innvandrings-fronten gikk det opp for mange at de sterke pro-holdningene ikke holder, for blant muslimene er der også noen Hizb ut-Tahrir-typer (konservativ menighet, journ.anm).
Det har blitt større forståelse for at innvandrere har forskjellig kulturell og religiøs bakgrunn.
Han mener at der har oppstått konsensus om de brede linjene i utlendingspolitikken, og dermed faller temperaturen.
Individer, ikke grupper
Muslimernes Fællesråd gleder seg over at synet på innvandrere har blitt mer nyansert.
– Det har blitt større forståelse for at innvandrere har forskjellig kulturell og religiøs bakgrunn, og det betyr at man i dag møter innvandrere som individer og ikke som grupper, sier talsmann Mustafa Gezen og tilføyer overfor Jyllands-Posten på nett:
– I 2011 opplevde vi at der var veldig lite fokus på islam og muslimer i mediene.
– Et mer normalt leie
En av de mest markante innvandringsdebattantene, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, har også merket tendensen.
– Debatten har vært meget polarisert, og nå er den i ferd med å finne et mer normalt leie – dog ikke i alle sammenhenger, sier Kjærsgaard med henvisning til at DF stadig får rasismeanmeldelser fra politiske motstandere.
Sosial- og integreringsminister Karen Hækkerup fra sosialdemokratene sier:
– Hvis vi skal ha vekst og velstand, blir vi nødt til å tiltrekke dygtige utlendinger, så jeg ønsker det velkommen, at debatten har blitt mer nyansert.