- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
– Røde Kors oppfordrer regjeringen til å få fortgang i å hente flyktninger, sier Ivar Stokkereit, leder for humanitære verdier og folkerett i Røde Kors i en nyhetsmelding.
Han legger til at både EU og norske myndigheter ligger bak målene om å hente kvoteflyktninger i år. Nå må arbeidet intensiveres for å hjelpe mennesker ut av lidelse og gi beskyttelse til de som trenger det.
UDI har denne måneden opplyst til Røde Kors at de forventer at de skal klare å innvilge omtrent 2.000 av de 3.000 på kvoten for overføringsflyktninger i år. Etter nødvendige reiserestriksjoner på grunn av korona har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) gjenopptatt mye av sitt arbeid.
Flere land må derfor nå også øke sin innsats for å ta igjen det tapte. Mange flyktninger har ventet i månedsvis på hjelp og avklaring, på grunn av korona-pandemien, mener Røde Kors.
Fra vondt til verre
Før pandemien var over 1,4 millioner flyktninger i verden særlig utsatt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. For disse har den humanitære situasjonen blitt forverret som følge av korona i flere land.
I Libanon lever halve befolkningen under fattigdomsgrensen. Landet har rundt 900.000 flyktninger. Krisen i landet har satt både flyktninger og den libanesiske befolkningen under stort press. Korona-pandemien og eksplosjonen i havneområdet i Beirut 4. august, der 300.000 ble hjemløse, gjorde helsevesenet ytterligere overbelastet. Dette har gått særlig utover flyktningene i Libanon.
I Uganda er matrasjonene i flyktningleirer kuttet med 30 prosent, fordi penger er omdisponert til korona-tiltak. Av de 1,4 millioner flyktningene i landet må 125.000 hentes ut og gis beskyttelse, mener Røde Kors.
Folk drukner i Middelhavet
Forverringen av den væpnede konflikten i Libya går særlig utover flyktninger, som rammes av bombeangrep, vold og overgrep. Mange ser ingen annen utvei enn å legge ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet til Europa. Ferden har så langt i år krevd 495 menneskeliv.
I over ti år har fattige og mellominntekts-land måttet ta seg av størstedelen av verdens flyktninger. Slik er det fortsatt tross av de store utfordringene dette medfører. De sosiale og økonomiske følgene av korona i disse landene gjør at situasjonen har gått fra vondt til verre.
– I møte med koronaviruset har både EU og Norge vist at pandemien må bekjempes gjennom felles løsninger og solidaritet. Denne forståelsen må også gjelde for å gi verdens flyktninger trygghet og beskyttelse. Derfor må arbeidet med å ta imot flyktninger intensiveres. Norge må komme nærmere målet om å ta imot 3.000 kvoteflyktninger, på tross av COVID-19, og sikre at dette gjøres effektivt og i henhold til smittevern, sier Stokkereit.