- – Viktig å samle chilenere fra hele verden til kulturfestival - 05.11.2024
- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
Hva bør muslimer forvente av Fremskrittspartiet i tilfelle de kommer til makten? Vil norske muslimer få det bedre med Frp i regjering? Og bør norske muslimer stemme på partiet? Dette var noen av spørsmålene som ble tatt opp under et debattmøte “Islam og det liberale samfunn” i Oslo forrige uke. Liberalt Laboratorium arrangerte debatten.
Temperaturen var til tider ganske høy i Håndverkerens lokaler i Rosenkrantz gate 7, og man kunne ta og føle på den sterke uenigheten mellom flere av debattantene i panelet og andre fremmøtte i salen.
Økt tilhørighetsfølelse
Norsk-indiske Ombir Upadhyay, som representerer Frps lokallaget i Stovner, mente sitt parti i regjeringsposisjon ville gi norske muslimer en sjanse til å komme seg ut av offerrollen og en gang for alle inn i det norske samfunnet.
– Vårt fokus er på frihet fra kollektiv tenkning, og bort fra tankegangen om at norske muslimer skal bli stakkarsliggjort og få sydd puter under armene. Vi vil satse på en integreringspolitikk som skal sørge for at denne gruppen får en økt hjemfølelse og tilhørighet til Norge, sa han.
Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, hevdet en slik hjemfølelse ville bli sterkt utfordret av Frps politikk i praksis.
– Samtidig som partiet uttrykker ønske om likebehandling, vil de fjerne diskrimineringslovgivningen. I et Norge styrt av Fremskrittspartiet vil det være lettere for arbeidsgivere å sparke jenter som bruker hijab, og for muslimer generelt sett vil det bli vanskeligere å vise sin tro i det offentlige rom.
Høyre som modererende faktor
Eks-Frp´er, liberalist, blogger og ytringsfrihetsaktivist Heidi Nordby Lunde mente verken muslimer eller Frp-medlemmer og partiets velgere bør sees på som en monolittisk blokk, men heller fokusere på enkeltindividet. Nordby Lunde er ikke redd for et samarbeid mellom de to store partiene på borgerlig side.
– Jeg mener Høyre vil ha en dempende effekt på Fremskrittspartiet når det gjelder innvandring slik Ap har hatt på SV i det nåværende regjeringssamarbeidet, sa hun.
Spaltist i Aftenposten, Usman Rana, mente på sin side Norge kom til å bli enda mer uattraktiv for innvandring hvis Siv Jensen og co kom til makten.
– Frp er ikke så liberalistisk når det er snakk om islam og innvandring, til tross for at partiet ofte har oppgitt USA og republikanerne som hovedinspirasjon. Husk at integreringskulturen i USA er helt annerledes enn i Norge, hvor man er mye mer åpen på impulser utenfra. Her hjemme følger Frp en streng assimileringslinje fremfor å gå inn for virkelig integrering, sa han.
Kastet brannfakkelen
Ved flere anledninger kom debatten fullstendig ut av fokus. Salen begynte å diskutere alt fra Gaza til en av panelistenes religionstilhørighet. Upadhyay klarte å få flere av tilhørerne imot seg når han besvarte et spørsmål om kriminalitetsstatistikken og opptøyene i Oslo under anti-Israeldemonstrasjonene med å si at “unge muslimer er instruert til å hate samfunnet de lever i”.
– Jeg kan ikke begripe at du kan si noe slikt, noe så forkastelig, var Usman Ranas umiddelbare reaksjon.
Samfunnsdebattant Iffit Qureshi rettet pekefingeren mot Upadhyay og virket ganske ille berørt over utsagnet. Flere ganger måtte ordstyrer be henne om å holde en roligere tone.
– Hva du nå har sagt er så ekstremt fornærmende at det er helt ubeskrivelig. Her ser det ut som om du og ditt parti har en gjennomgående begrepsforvirring når det er snakk om både islam, norske muslimer, integrering og politikk generelt, sa hun.