Romfolk søkte tilflukt fra politiet

Skattekort: Tiggere fra Romania og Bulgaria kan nå få seg deltidsjobb istedenfor å tigge da gamle krav fra staten er opphevet.
Foto: Aon R. Naqvi
Romfolk mener seg trakassert av politiet og søkte i formiddag tilflukt ved Sofienberg kirke i Oslo. 

Mellom 150 og 200 personer fra rom-gruppen møtte i dag opp utenfor kirken. 40 biler med bulgarske og rumenske kjennetegn parkerte utenfor kirken, melder TV2. 

Noen kvinner tv2.no snakker med på stedet forteller at de føler seg trakassert av politiet.

– Vi ønsker at politiet skal slutte å trakassere oss. Vi har rett til å være her i Norge, sier en av romkvinnene til tv2.no utenfor Sofienberg kirke.

En talsmann for gruppen med romfolk, Nicola Kaldararu, sier til tv2.no at de føler seg trakassert av politiet og at de nå derfor vil søke tilflukt ved kirken.

– Dette er veldig rasistisk, sier han til tv2.no.

De vil følge eksempelet fra de palestinske asylsøkerne som tidligere satte opp leir utenfor Jacob kirke og etiopierne som gjorde tilsvarende utenfor Oslo domkirke.

– Politiet stjeler
Bjønnulv Evenrud i gruppen Folk er Folk har engasjert seg i å hjelpe romfolket som har kommet hit til Norge. Til tv2.no forteller han at romfolk søker beskyttelse hos kirken mot politiet som de mener forfølger dem. Evenrud Han har selv levert flere anmeldelser mot politiet. 

– De ønsker beskyttelse fra de mener er omfattende og systematisk polititrakassering. De vil synliggjøre situasjonen sin og fortelle hvem de er og hva de opplever, sier Evenrud.

I et oppslag i Aftenposten forrige uke beskyldte Evenrud politiet for å stjele fra romfolk i forbindelse med bortvisninger. I vår ble nemlig fem av foreningens telt beslaglagt etter at politiet og Rusken gikk til aksjon mot en leir ved Linderud. Evenrud forteller at det stadig pågår slike aksjoner rundt om i byen.

– Lignende har skjedd flere ganger i år. Vi har levert flere anmeldelser allerede, sier Evenrud til Aftenposten.

– Politiet har hjemmel til å be folk flytte på seg. Spørsmålet er om de utøver den på rimelig måte. Uansett skal de som vises bort få lov til å ta med sine eiendeler. Det som i praksis skjer er at de blir nektet å pakke sammen tingene, eller at de ikke får gjort det fordi de ikke er til stede. Det gjelder ikke bare madrasser og sengetepper, men andre personlige eiendeler, sekker med klær og lignende, sier Evenrud.

– En sovepose kan være søppel for nordmenn, men hvis du bor ute er den gull verdt. Eiendelene blir kjørt bort, og man ser dem aldri igjen.