– “Hvit makt” i vekst

Bekymringsfull økning: Eksperter melder om vekst i miljøet rundt hvit makt-musikk. Illustrasjonsfoto: Skinheads på konsert.
Foto: Wikimedia Commons
Det høyreekstreme miljøet kjent som "hvit makt" er i vekst både i Sverige og Norge, hevder ekspert. 

David Lagerlöf i det svenske antirasistiske tidsskriftet Expo bekrefter at scenen for «hvit makt-musikk» er i framgang, og viser til flere invitasjoner fra arrangøren Frihetsrock og blogginnlegg fra konsertgåere, skriver NRK. 

– Musikken er en enkel måte å treffe folk på, og knytte nye kontakter. Det er et sted der de kan rekruttere folk, uttaler han til Sveriges Radio.

Ifølgje Lagerlöf blir konsertene brukt som salgssted for fremmedfiendtlig materiale. Han mener den høyreekstreme bevegelsen igjen har innsett kraften som ligger i musikken for å lokke til seg folk.

Lignende utvikling i Norge

– Ja, vi ser den samme tendensen i Norge, bekrefter Shoaib Sultan, rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter, til NRK.

– Det dreier seg om en ny høgreekstremistisk bevegelse. Men akkurat som tidlegere ser vi at miljøene i Sverige er større, bedre organisert og gjennomgående mer profesjonelle, sier Sultan.

Sultan karakteriserer de norske miljøene som små og fragmenterte.

– I forhold til tidligere høyreekstreme grupperinger har de mye større resonans i befolkningen. Likevel har vi ikke sett den helt store masseorganiseringen. De har ikkje helt klart å få det til, sier Sultan.

Ny bølge

I flere år har «hvit makt-musikk», musikk som sprer et raseideologisk budskap, vært i tilbakegang, ifølge NRK. «White Power» kom først til Norge fra USA i 1994.

– Musikken og konsertene skaper samhold og fellesskap. I tillegg hjelper det dem med å få et større nedslagsfelt enn de ville fått med et reint politiske bodskap, seier Shoaib Sultan.

Han ser flere likheter mellom «hvit makt»-bevegelsen og høyreekstremismen på 1980- og 90-tallet.

– Vi ser igjen den typiske høgreekstremisten, men vi finner flere med bedre utdanning, som framstår vellykket og i mer striglet form. Vi finner flere menn i dress nå enn før, sier han.

– Dessverre handler mye av forskjellen på gruppene fra 90-talet og gruppene i dag bare om innpakning og retorikk. Veldig mye avgjøres av hvem som snakker, måten å snakke på, hvordan de ser ut og at de rett og slett er mer stuerene, sier Sultan.