Mer positive etter 22. juli

Nyskapning: Den spontane reaksjonen etter terroren 22. juli ble til en varig nyskapning i det norske språket. Det mener ihvertfall språkdirektøren
Foto: Bjørn Smestad
Nordmenn er blitt mer positive til innvandrere, muslimske trossamfunn og egen identitet etter 22. juli. 

I 1985 svarte 68 prosent av de spurte at de var «noe» eller «svært» stolte over å være norsk. I fjor høst svarte 90 prosent det samme.

– Det er også flere som er fornøyd med hvordan demokratiet fungerer i Norge og de har større tiltro til det norske samfunnet og til demokratiet, sier Ottar Hellevik til NRK.

Hellevik har i en årrekke undersøkt det norske folks holdninger og i årets Norsk Monitor viser det seg at nordmenns holdninger har forandret seg på en rekke punkter etter 22. juli. 

Folk har større tiltro til det norske samfunnet og til demokratiet.

Innvandring ikke så truende

Ottar Hellevik mener nordmenns holdning til innvandrere er dramatisk forandret. Han viser til svarene de får når folk blir bedt om å velge mellom disse to alternativene:

  • Innvandrere bidrar til at vi får et større kulturelt mangfold i Norge, med spennende ny mat, musikk, kunst, osv.
  • Innvandrernes levemåte passer ikke inn i Norge. De fremmede skikkene er til ulempe for omgivelsene og kan bli en trusel mot norsk kultur.

I 1993 valgte 40 prosent svaralternativ nummer to, nå er det 27 prosent som velger det. I 1993 var det 35 prosent som mente innvandrere bidro til mangfold, nå er det 59 prosent som mener det samme.

Også integreringsbarometeret som ble lagt fram i begynnelsen av juni, viser at nordmenns holdning til innvandring er blitt mer positiv.

Kunne ikke kalle seg norsk

Artisten Asta Busingye Lydersen sier til NRK at hun kjenner seg igjen i utviklingen.

– Statistikken bekrefter det som jeg føler jeg har opplevd i mitt eget liv. Da jeg vokste opp som en svart minoritet i et hvitt samfunn, så opplevde jeg mye fordommer og rasisme.

Lydersen sier hun syns mye av dette har letnet og forandret seg, og hun mener at det å være norsk kan ha forandret seg.

– Da jeg var ung, følte jeg at det var vanskelig å si at “jeg er norsk og jeg er stolt av å være norsk”. Det var fordi jeg opplevde at begrepet var for trangt. Mye av det jeg opplevde handlet om fordommer mot hvem jeg var, hvem innvandrere var. Når det norske ikke kunne inkludere annerledeshet, kunne ikke jeg kalle meg norsk. Men nå kan jeg si at “jeg er norsk og at jeg er stolt av Norge”.