Sentio Research AS har på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) utarbeidet en rapport om bruken av krisesentertilbudet i 2011.
Undersøkelsen viser en økning i antall voldsutsatte menn som oppsøkte krisesentrene fra 37 i 2010 til 79 i fjor. I 2009 var det kun ni menn som oppsøkte krisesentrene.
Den vanligste årsaken til at mennene oppsøkte krisesentrene var psykisk vold (60 menn), deretter trusler (51 menn), mens 42 menn oppga fysisk vold. Nesten alle mennene hadde opplevd overgrep fra nær familie, som oftest fra ektefeller/samboer (35), men også fra foreldre (23) eller andre familiemedlemmer. I omtrent halvparten av tilfellene oppga mennene en kvinnelig overgriper.
Beskyttelse og bistand
– Fra krisesentrene vet vi at menn kan leve i parforhold med psykisk terror og trakassering. En del av mennene er også utsatt for tvangsekteskap og annen æresrelatert vold, og søker til krisesentrene for beskyttelse og bistand, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir, ifølge bufetat.no.
Menn med utenlandsk opprinnelse utgjorde flertallet av mennene som oppsøkte norske krisesentre i fjor, med 48 menn, mot 31 med norsk opprinnelse. De fleste mennene var utsatt for én overgriper (57 menn), mens 20 oppga to eller flere overgripere, en andel som er større enn for beboerne samlet sett.
Flest kvinner
Kvinner utgjør fremdeles den største gruppen brukere av krisesentertilbudet. Kvinner med innvandrerbakgrunn har lenge vært overrepresentert blant de som benytter seg av sentrenes botilbud, med 62 prosent i 2011. Kvinner med norsk bakgrunn er imidlertid i flertall (52 prosent) blant dagbrukerne av krisesentrene, dvs de som kommer for samtale og rådgivning på dagtid og ikke bruker sentrenes overnattingstilbud.