Utsatte terrorlovforslag

Grete Faremo overtar som justisminister etter Knut Storberget, som gikk av i dag.
Foto: Arbeiderpartiet
Regjeringen vurderer å forby deltakelse på terror-treningsleire, men eventuelle lovendringer kan først komme neste år.

I november i fjor ba Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om innstramminger i den norske terrorlovgivningen for å stå sterkere overfor soloterrorister. Fire måneder senere uttalte justisminister Grete Faremo at innspillene skulle tas opp i en melding som regjeringen aktet å sende ut på høring i løpet av våren. Men sålangt har ingeting skjedd, og først til neste år vil Stortinget kunne få et lovforslag til behandling.

– Høringsbrevet er rett rundt hjørnet. Lovforslaget har hele tiden vært planlagt over nyttår, men først og fremst er det høringsrunden vi hadde håpet å innlede noe tidligere, forklarer hun til siste.no.

Lovforslaget har igjen kommet på agendaen etter at pressen kunne avsløre at en etnisk norsk konvertitt har fått terrortrening hos Al-Qaeda-nettverket i Jemen.

– Jeg vil ikke kommentere en enkeltsak, men ut ifra PSTs trusselvurderinger framstår et slikt eksempel som relevant, sier Faremo til siste.no.

Balansegang

Aps justispolitiske talsmann Jan Bøhler slo fast overfor VG Nett at regjeringen ønsker å gjøre det forbudt å være til stede eller delta og trene på terror-treningsleire. Så langt går ikke justisministeren.

– Vi kan ikke utelukke at vi kommer med nye forslag, men det er for tidlig å konkludere. Her må vi finne den rette balansen mellom personvernhensynet og metodebruken som sikkerhetstjenesten etterspør, sier hun til siste.no