Siv Jensen (Frp) ønsker som vanlig å sette hardt mot hardt, og mener romfolket bør kastes ut av Norge. Også Høyre i Oslo har støttet deportering. Det advarer imidlertid både juridisk ekspertise og Europarådets leder Torbjørn Jagland mot.
– Dette er helt i strid med Europas menneskerettskonvensjon, sier den tidligere statsministeren til Dagbladet.
Flytting ga nye problemer
Hvis vi skal ta dette på alvor må Jonas Gahr Støre ta dette opp på politisk nivå i Europa.
En del hadde kanskje håpet at situasjonen skulle roe seg da romfolket i Oslo fikk lov av grunneier Vanessa Quintavalle til å slå seg ned på tomt på Årvoll. Men nå har den andre deleieren, millionæren Albert Kr. Hæhre, kommet tilbake fra ferie.
Han vil ha romfolket fjernet fra tomten sin. Også barnevernet og fylkeslegen advarer mot leiren, som de mener er uforsvarlig og helsefarlig.
Heller ikke selve flyttingen til leiren på Årvoll har forløpt uten problemer. Flere naboer har klaget og natt til søndag ble fire menn pågrepet etter å ha skutt fyrverkeri mot romfolket. Det meldte Aftenposten i går. En av dem siktes også for vold mot politiet etter å ha forsøkt å presse en politimann med kjøretøyet sitt. I dag melder imidlertid politiet at romfolket stort sett har oppført seg bra, ifølge Aftenposten.
Ekspert ønsker forståelse
Nå har ekspert på romfolk og taternes historie, Olav Rune Ekeland Bastrup, også meldt seg på i debatten, som han mener er preget av mange misforståelser.
Romania har ført en særlig brutal politikk mot romfolket, og det er derfor mange av romfolket i Norge er rumenere, sier Bastrup til NRK.
Både Ungarn og Bulgaria har større rombefolkninger enn Romania.
– Selv om det ikke er mye, er det noe bedre i Bulgaria og Ungarn, sier han.
– Vi snakker om at barn bor i kloakksystemet i Bucurestis gater for å slippe unna politiets forfølgelser. Vi snakker om at de blir regelrett nedskutt, og sett på som et renovasjonsproblem.
Utsendelse, slik blant annet Frp foreslår, er ikke en løsning, mener Bastrup.
– Hvis vi skal ta dette på alvor må Jonas Gahr Støre ta dette opp på politisk nivå i Europa. Romania som nasjon har mye å skamme seg over, og hovedproblemet er at det mangler en erkjennelse i Europa om hvilken urett dette folket har gjennomgått.
Uvisst
Flere ministre er innkalt til i møte i morgen for å få avklart hva som bør gjøres med romfolket, men utfallet er uvisst. Representanter fra bydel Bjerke er imidlertid klare på at situasjonen i leiren på Årvoll ikke er holdbar. De var på befaring på eiendommen på Årvoll i Oslo mandag. På bakgrunn av observasjonene som da ble gjort, har bydelsoverlegen i bydel Bjerke fattet vedtak om at leiren må stenges. Det meldte Osloby (Aftenposten) for en time siden.
Antirasistisk Senter reagerer
Organisasjonen er sterkt kritiske til hvordan stemningen har utviklet seg i Norge.
– Sommerens jag mot romfolket er uverdig. Ansvarlige politikere må nå opptre slik at de motvirker noe som tidvis ligner en lynsjestemning, uttaler kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen i en pressemelding i dag.
– Vi må unngå at det utvikler seg til en nasjonal sport å fordrive fattige mennesker. Forekomster av kriminalitet og enkel fattigdom sauses nå sammen, akkurat slik man alltid har sett i fiendebildene av både romfolk og andre utsatte grupper opp gjennom historien, fortsetter Steen.
– Romfolkets historie er mer brutal enn de fleste er klar over. Romfolkets ekstreme marginalisering i Europa i dag er en konsekvens av mer enn fem hundre år med hat, systematiske fordrivelser og drap, hvor ikke engang Hitler-Tysklands industrielle folkemord på en halv million rom medførte et vannskille. Hvis man skal unngå å skape ny urett, er det helt nødvendig å ha med seg denne historien.
– Det snakkes som om nordmenn er en slags ofre her, som om vi lider skade av at mennesker sitter og tigger. Ingen har imidlertid en menneskerett til å spares for andre menneskers elendighet, sier Steen.