Ropstad vil ha nasjonal dugnad for fosterhjemsrekruttering

Kjell Ingof Ropstad og TLS inngår ambassadør-avtaler for forsterhjemsrekruttering. Foto: Sunniva Tellesbø.
Barne- og familieminister Kjell Ingof Ropstad og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn samarbeider for å rekruttere mangfoldige fosterhjem.

Onsdag 21. oktober møtte Kjell Ingof Ropstad Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) for å starte et samarbeid. Målet med samarbeidet er å rekruttere flere stabile og mangfoldige fosterhjem. Ropstad mener tros- og livssynssamfunn kan gjøre mye.

– Jeg har alltid sett på tros og livssynssamfunn som viktige bidragsytere i samfunnet. Derfor ber jeg dere bli med på dugnaden, sier Ropstad.

Flere titalls representanter fra ulike trossamfunn i Norge er samlet i salen.

– Alle barn fortjener trygghet og stabile familieforhold. Fosterbarn er som alle andre barn, de er forskjellige, så vi er avhengige av fosterhjem som er like mangfoldige som de barna de tar i mot. Derfor er det viktig at vi rekrutterer fosterfamilier fra ulike miljøer.

– Alle barn har rett til ein heim. Jeg håper dere tar utfordringen. Foto: Sunniva Tellesbø.
Foto : Foto: Sunniva Tellesbø

TLS og Bufdir

Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir,) Mari Trommald, vil hjelpe trossamfunnene på vei og åpner for et tett samarbeid mellom organisasjonene.

– Dere kan dele informasjon, ha fosterhjem som tema på møter, og vi vil gjerne samarbeide med dere om aktiviteter. Vi håper så mange som mulig signerer ambassadøravtalen, så skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe dere på veien.

Generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, mener det er viktig med et samarbeid mellom tros- og livssynssamfunn og statlige institusjoner. Hun forstår viktigheten i det barne- og familieministeren ber om.

– Det er viktig at vårt stadig mer mangfoldige samfunn reflekteres i fosterhjemmene. Vi ønsker initiativet velkommen og vil bidra til en konstruktivt samarbeid. Vi vil være denne infrastrukturen for barnevernet.

Takknemlig

Tidligere fosterbarn, Andreas Stabæk, forteller salen om opplevelsen av å få en ny familie. Han vokste opp i et hjem med vold og alkohol, men turte ikke å blande inn barnevernet.

– Da jeg var 15, jobbet som frivillig på ungdomsklubb for å få mat og drikke. En fredag kveld kom lederen i klubben og ville ta en prat. Ettersom barnevernet ikke kunne kunne gjøre noe før mandag sa han “du blir med hjem til oss”. Det var der det begynte å snu.

Et halvt år senere fikk han lov til å flytte inn permanent.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det er nok det største jeg har opplevd noen gang i mitt liv.

Ingrid Rosendorf Joys (TLS), Mari Trommald (Bufdir), Andreas Stabæk og Kjell Ingof Ropstad samarbeider for å rekruttere mangfoldige fosterhjem. Foto: Sunniva Tellesbø.