Fremmer mangfold med søknadskurs for flerkulturelle forfattere

NFFO inviterer i år flerkulturelle forfattere til skrivekurs (Illsutrasjonsfoto).
Foto: Unsplash/Tom Rogerson
NFFO ønsker å oppmuntre forfattere med flerkulturell bakgrunn til å søke stipend for å skrive sakprosa og inviterer til et eget kurs i søknadsskriving for flerkulturelle forfattere.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, NFFO, mener det handler om å kunne stille likt på startstreken i en søknadsprosess.

– Norsk bokbransje mangler noe fundamentalt: Hvorfor speiles ikke mangfoldet i det norske samfunnet med bøkene som blir utgitt?, spør Lan Phuong Le, prosjektleder i NFFO, via en pressemelding.

Lan Phuong Le, prosjektleder i NFFO, ser for seg at kurset kan bidra til bedre speiling av mangfoldet i bokbransjen.
Foto : nffo.no

Og hun legger til:

– Vi er ferdig med å kommentere at den norske bokbransjen er blendahvit – vi ønsker å gjøre noe med det. Vi mottar søknader fra flerkulturelle forfattere, men ser at det er flere flerkulturelle søkere som ikke når opp. Når vi nå inviterer flerkulturelle forfattere og debutanter er det for å gi søkerne verktøy til å konkurrere med alle andre søkere.

Avslag ødela skrivelyst

Gjennom kurset vil deltakerne få mulighet til å få søknaden sin vurdert av redaktører, andre forfattere, journalister og kritikere, flere av disse med flerkulturell bakgrunn, i en egen kompetansegruppe opprettet for formålet.

TV 2-reporteren Kadafi Zaman er en av de som sitter i gruppa.

– Jeg tror det er mange der ute som drømmer om å skrive en bok, men som ikke vet hvordan de skal gå frem. Jeg var en av de på 90-tallet. Da visste jeg ingenting om hvilke stipend- og støtteordninger som finnes.

For Zaman endte med at han bare skrev et manus og sendte det til et forlag.

– Jeg fikk det i retur med beskjed om at jeg bør lese flere bøker. Svaret ødela skrivelysten. Først mange år senere ble boka mi Norge i svart, hvitt og brunt gitt ut. Jeg håper at dette kurset kan oppmuntre spesielt de med flerkulturell bakgrunn til å tørre å satse på å skrive om det de har på hjertet. Det er viktig for Norge, sier Zaman.

Godt tiltak

Forfatter Assad Nasir er medlem i NFFO og har fått informasjon om kurset.

Forfatter Assad Nasir mener kurset er et godt tiltak.
Foto : Privat

 

– Jeg synes det er et godt tiltak, og er positiv til at noen gjør noe aktivt for å rekruttere minoritetsspråklige forfattere, sier han til Utrop.

– Har du planer om å søke deg til kurset?

Foreløpig har jeg ikke tenkt på om jeg skal søke på kurset enda.

Kompetansegruppe

Hver deltaker får gjennomarbeidet søknaden av to kompetente lesere, digitale møter med tilbakemeldinger fra én av leserne og det legges opp til en fellessamling tidlig i 2021 med kursdeltakerne, kompetansegruppen og andre foredragsholdere.

Foruten Kadafi Zaman består kompetansegruppen av følgende deltakere:

  • Shazia Majid (journalist og forfatter)
  • Øyvind Ravna (professor i rettsvitenskap og dokumentarforfatter)
  • Sumaya Jirde Ali (debattant og forfatter)
  • Marta Breen (forfatter og tidligere styreleder i NFFO)
  • Kristin Fridtun (forfatter og medlem av NFFOs stipendkomité)
  • Gabriel Moro (forfatter, redaktør og kritiker)
  • Carline Tromp (skribent og kritiker)
  • Neslihan Cin (redaktør i Universitetsforlaget)
  • Iris Furu (redaktør i Aschehoug)