I et åpent brev til verdenssamfunnet beskriver Moria Corona Awareness Team, Moria White Helmets og Moria Academia de hygieniske forholdene i den nye leiren som ble opprettet etter brannen i Moria flyktningeleir på Lesvos. De spør hvor alle pengene er blitt av.
Latest posts by Eva Alnes Holte (see all)
De tre hjelpeteamene, som består av både leirbeboere og folk utenfor leiren, uttrykker sterk bekymring for helsetilstanden til menneskene i leiren. De uttrykker også skuffelse: “Vi føler at vi er på samme sted som i mars da vi begynte å advare mot koronaviruset og skapte oppmerksomhet rundt dette i leiren”, heter det i det åpne brevet Utrop har mottatt via sin kontakt på stedet; Shirin Tinnesand.
Ingen steder å dusje
I brevet heter det at beboerne etter syv uker fremdeles ikke har et sted å dusje.”Vi er blitt fortalt at planen er at alle som ønsker å dusje skal bli tildelt ei bøtte de kan fylle med 15-20 liter vann. Denne skal de ha med seg til et fellesområde hvor de har 20 minutter på å vaske seg, i iskaldt vann. Vi ble fortalt at dusjingen kunne være i gang denne uken, nå viser det seg at bøttedusjene ikke er ferdig før tidligst tirsdag i neste uke. Dette betyr at beboerne altså har måttet vente åtte uker på å få anledning til å dusje i kaldt vann, mens andre kan se på dem.
Bekymret for helsetilstanden
Resultatet er at folk vasker seg i sjøen, skriver hjelpeorganisasjonene og spør når de skal få adgang til rennende vann 24 timer i døgnet. Vanntilførselen kommer og går.
“Vi er svært bekymret for helsetilstanden til beboerne. Vi går nå mot vinter. Særlig gjelder vår bekymring barn, gravide, gamle og syke og andre sårbare. Hør oss når vi sier at det ikke er noe tvil om tvil om at folk vil bli syke under slike forhold. Når leirbeboerne blir syke, vil det ikke være nok medisinsk hjelp eller et passende sted å gå for å få behandling.”
Hvor blir det av pengene?
Moria Corona Awareness Team, Moria White Helmets og Moria Academia forteller at det bare tar en uke å installere dusj-containere i god kvalitet fra Tyskland – dusjer hvor man i større grad kan dusje usjenert og som har mulighet for å ha varmt vann.
“Vi hører at disse dusjene har plass til seks personer samtidig og ikke koster mer enn 16 000 euro”, skriver de videre og spør: Hvor har det blitt av alle pengene som er samlet inn fra små og store internasjonale organisasjoner, statlige og ikke-statlige, som FN, Unicef og Røde Kors. Hvorfor er gode sanitærforhold ennå ikke på plass – etter åtte uker?”
Moria Corona Awareness Team, Moria White Helmets og Moria Academia ber disse organisasjonene ta ansvar og skriver at de ikke kan akseptere bøttedusjene:
“Vi aksepterer ikke at dette er den eneste muligheten som tilbys leirbeboerne. Vi vet at mange arbeider hardt for oss, men er nødt til å si ifra om uverdige løsninger”, heter det blant annet i det åpne brevet.