– Ikke uten min hijab

Frp i Sarpsborg kommune vil ha slutt på at kommunens ansatte skal få bruke hijab. Illustrasjonsfoto
Foto: Flickr
Kai Roger Hagen i Sarpsborg Frp vil nekte hijabbruk i kommunen. Om han får det som han vil, må Tone Kara Ali slutte i jobben. 

Tone Kara Ali er lærer ved Kurland barneskole i Sarpsborg, og omfavnet islam for åtte år siden. Hun vil heller slutte i jobben sin enn ikke å få lov til å bruke hijab.

– Jeg har valgt å følge islam, og da må jeg ta konsekvensene av min tro. I Koranen står det at vi kan vise ansikt, hender, ankler og føtter – resten skal dekkes, forteller Ali til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hijab – en menneskerett

Ali stiller seg uforstående til Frps hijabnekt, og mener det ikke er politikere som skal bestemme hvilke klær hun skal gå med.

– Jeg forstår ikke hvorfor dette er så viktig for Frp. Hva er så støtende med skjerfet? Jeg ser det som min menneskerett å bruke hvilke klær jeg vil. Et slikt hijab-forbud vil resultere i at mange innvandrerkvinner ekskluderes fra arbeidslivet. Det kan umulig være et mål for Frp, sier Tone Kara Ali til SA.

Kun positive erfaringer

Tone Kara Ali har bare positive erfaringer med hijabbruk. I kraft av å være etnisk norsk, lærer og muslim er hun en kunnskapsressurs på skolen i undervisningssituasjoner som omhandler islam. 

– Da kan jeg være en motvekt mot det bildet av islam som ofte presenteres i media. Det må jo selv en politiker fra Frp se det positive i, sier hun.

Nazi-sammenligning

Initiativtakeren til hijabforbudet Kai Roger Hagen (Frp) mener det er på tide å sette inn tøffere tiltak mot det han anser som en ”politisk, middelaldersk tradisjon i muslimske miljøer”. Videre sammenligner han hijab med den gule davidstjernen som jødene i Nazi-Tyskland måtte bære på yttertøyet for at det skulle være lett å identifisere dem.

I Sarpsborg kommunes nye plan om mangfold og inkludering introduseres begrepet universell inkludering. Her vil Frp legge inn en formulering som klargjør Sarpsborgs religiøse arv.

– Vi ønsker å ha med at verdigrunnlaget vårt skal være basert på vår kristne og humanistiske arv. Det må være det grunnleggende. Hvis ikke det blir vedtatt, fjerner de andre partiene seg fra våre historiske røtter, mener Kai Roger Hagen.