- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Colombias tidligere visepresident Humberto de la Calle (bildet), som leder regjeringens forhandlingsdelegasjon, sier han har håp om en vellykket prosess.
– Vi vil ikke skape falske forventninger, men vi mener det er elementer som gjør at vi kan ha et håp om å se gode nyheter for Colombia, sa han til nyhetsbyrået AFP før avreise fra Bogotá tirsdag.
Krevende forhandlinger
Også Richard Skretteberg, Colombia-ekspert i Flyktninghjelpen, er forsiktig optimist.
– Konflikten har vært langvarig, og det vil bli lange og svært krevende forhandlinger. Men prosessen virker godt forberedt, og den politiske situasjonen i både Colombia og regionen tyder på at man har et bedre grunnlag nå enn man har hatt tidligere, sier Skretteberg til NTB.
Ifølge ham ser det ut til at begge parter har innsett at konflikten ikke har noen militær løsning.
– I seg selv er det et godt utgangspunkt. Det betyr at man må finne en framforhandlet løsning for å komme videre, sier Skretteberg.
Åtte av ni sier ja
I befolkningen er det betydelig støtte til fredsforhandlingene. En meningsmåling gjort tidligere i år viser at nesten åtte av ti colombianere godtar forhandlingene, mens 54 prosent sier de er optimistiske.
Blant spørsmålene som nå ligger på forhandlingsbordet, er jordreformer, noe FARC har krevd helt siden opprøret startet for snart 50 år siden.
– Samtidig ønsker FARC legitimitet for å kunne drive politisk arbeid, sier Skretteberg.
Vil du se pressekonferansen fra UD med begge parter i fredssamtalene? Klipp og lim følgende link: http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/lyd_bilde/nett-tv-2/pk_colombia.html?id=704707
(kilde: regjeringen.no/DSS)