Gilani: – 2012 et godt år for norsk cricket

Oppturer, nedturer og fremtidige utfordringer: cricket er en idrett i vekst i Norge, men trenger gode vekstvilkår, mener generalsekretær i i Norges Cricketforbund, Yousuf Gilani. Her fotografert sammen med kulturminister Hadia Tajik og Falken Girls, det første jentelaget i norsk crickethistorie.
Foto: cricketforbundet.no
Breddesatsing frem mot 2020 og etablering av et jentelandslag på kort sikt. Cricketen vokser stadig i Norge, men det innebærer også flere utfordringer, ifølge generalsekretær i Norges Cricketforbund, Yousuf Gilani.

Forrige helg feiret forbundet sesongavslutningen på Ekeberg i Oslo. Kulturminister Hadia Tajik møtte opp, samt lokalpoltikerne Ola Elvestuen (V) og Mazyar Keshvari (Frp) (begge i bildet). Formålet var blant annet å hedre cricketens arbeid som inkluderingsverktøy for minoritetene i det norske samfunnet.

 
Foto : cricketforbundet.no

Generalsekretær i Norges Cricketforbund, Yousuf Gilani, sier idretten bidrar til at folk kommer seg ut i jobb, og ut av den negativ sirkelen med sosial og fysisk inaktivitet. 

– Cricket er en av de raskest voksende idrettene blant minoritetene. Norges Cricketforbund får stadig nye henvendelser fra personer som ønsker å spille organisert cricket. For oss er det synd å ikke ha større økonomisk handlekraft med tanke på å sette i gang prosjekter som er en vinn-vinn situasjon for alle, sier Gilani til utrop.no.

Et positivt 2012

Han oppsummerer årets sesong med å si at utviklingen “har vært positiv”.

– Vi har hatt et høyt aktivitetsnivå som har resultert i mange kamper alle dager i uken. 2012 har vært et år med mange oppturer, vi har fått aktive jentelag, noe vi anser som veldig bra for cricketutviklingen i Norge. NCF har vært representert i internasjonale turneringer med sine U-13, U-15 og U1-19 landslag, blant annet i Estland og Danmark. A-landslaget har deltatt i World Cricket League Division 8, hvor man endte på en femteplass. Den største nedturen for Norge er at vi faller ut av World Cricket League.

Hallmangel

Hva slags utfordringer og oppgaver går norsk cricket i vente neste år?

– Utfordringene vi har er mange, blant annet manglende bane og hall kapasitet. Idretten er i konstant vekst og baneforhold står ikke i stil med utviklingen vi er vitne til. I dag er antall cricketbaner en flaskehals for videre utbredelse og dermed nyrekruttering. Forbundet vil arbeide ut mot kommuner og idrettskretser for at det legges ytterligere til rette for cricketspill. All tid Norge har lange vintre, er det også nødvendig med baner innendørs.

Han viser til at det politiske landskapet i Norge er enig om at cricket bør få et nasjonalt anlegg med tilhørende klubbhus.

– Vi forventer at arbeidet effektiviseres fra 2013. Styret og komiteene i cricketforbundet har gjort en formidabel innsats for å kunne få gjennomført 2012-sesongen.

Styrke breddesatsing og sosial profil

Frem mot 2020 ønsker Norges Cricketforbund å ytterligere forsterke sin sosiale profil.

– For å klare dette må cricketen gjøres enda mer tilgjengelig for barn og unge, i tillegg til å rekruttere flere voksne spillere. En medlemsøkning fordrer kompetansehevning internt i forbundet og hos klubbene. Norges Cricketforbund vil i årene fremover vektlegge både administrativ- og sportslig kompetansehevning. Forbundet vil legge til rette for lederutvikling internt i forbundet og tilby et lederutviklingsprogram ut mot klubbene. Målet er at forbundet og klubbene skal øke egen profesjonalitet, og dermed stå bedre rustet til å organisere og utvikle cricketen i Norge.

– Et annet fokusområde for tiden fremover er å satse på jentenes representasjon, slik at de allerede fra og med neste år kan spille offisielle kamper i Norge.

Samtidig som man satser på kvalitetsheving så vil forbundet fortsette breddesatsingen.

– Cricket i Norge er en breddeidrett. Vi har et landslag som er rangert som nummer 28 i verden. Forbundet har likevel ikke vektlagt cricket som toppidrett. Langtidsplanen vår forutsetter også ytterligere bredde, og med mål om at idretten skal favne barn, unge og voksne og bidra til glede, samhold og integrering, avrunder Gilani.