- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Ekteskapene mellom norske og utenlandske statsborgere fra 2007 til september 2012 som UDI mener er falske, stammer fra 67 land. Øverst ligger land som Tyrkia, Somalia, Marokko, Vietnam, Pakistan og Kosovo, skriver Aftenposten.
– Tallet som er avdekket er høyt, og jeg frykter at det er veldig mange tilfeller hvor proforma ikke er oppdaget og at mørketallene derfor er store, sier Morten Ørsal Johansen, stortingsrepresentant for Frp.
Undergraver asylinstituttet
Han sendte spørsmål til justisminister Grete Faremo (Ap) for å få tall på omfang av brudd på familieinnvandringsbestemmelsene, og hvor mange tilfeller av proforma ekteskap, adopsjon og fosterbarn som er avdekket i Norge.
– Vi vet at dette forekommer, men jeg ønsket en oversikt for å få konkrete tall. Og tallene viser at det er en del som har kommet til Norge på feil premisser, noe som er en undergraving av asylinstituttet, sier Johansen til Aftenposten.
Vanskelige vurderinger
Når de skal vurdere et ekteskap, ser UDI etter momenter de vet opptrer i proformasaker. Når de ser en eller flere momenter som kan tilsi proforma, går de inn og undersøker nærmere og vurderer blant annet faktorer som lengden på forholdet, aldersforskjell, opplysningssamsvar og om de kan kommunisere på et felles språk.
– Jeg har stor forståelse for at undersøkelsene vi gjør kan oppfattes som et inngrep i privatlivet, sier Snorre Sæther, områdeleder for område for familieinnvandringssaker i Utlendingsdirektoratet til Aftenposten.
– Vurderingene er vanskelige, men vi går grundig inn i hver enkelt sak og snakker med partene. Hvis vi har mistanke om at paret ikke bor sammen gjennomfører også politiet hjemmebesøk, legger han til.