- Vil hjelpe landet hun vokste opp i - 12.07.2018
- Smilende og skeiv - 15.04.2016
- Igangsetteren - 22.03.2015
– For oss er det ikke vanskelig å forstå at man da velger å betale. Vi mener likevel det ikke er riktig. Betaling av løsepenger fôrer kriminell menneskehandel og oppmuntrer bakmennene til å trappe opp virksomheten. Det er også dokumentert at selv i tilfeller der løsepenger er betalt, dør gisler, skriver Larsen.
Debattinnlegget skrev han som et svar på et innlegg i Kragerø Blad Vestmar 25. oktober forsvarer Desiree Penzo med flere utbetaling av løsepenger for å få frigitt gisler på Sinaihalvøya i Egypt.
Penzo med flere spør om norske myndigheter mener eritreerne skal stå alene med ansvaret for å håndtere den kriminelle virksomheten.
– Svaret på det er nei. Vi erkjenner likevel at når en gisselsituasjon først har oppstått, er det begrenset hva Norge kan gjøre for å løse konkrete saker. Desto viktigere er det å bidra til å forhindre at gisselsituasjonen oppstår, skriver UD sin statssekretær videre.
Hvordan jobbe mot det kriminelle
– Kampen mot kriminelle menneskesmuglere må starte ved begynnelsen og deretter langs hele kjeden. Det er dessverre ingen snarlig utsikt til at forholdene i Eritrea vil bedre seg, men vi kan bidra til å bedre forholdene i flyktningleirene i Etiopia slik at færre eritreere føler seg presset til å legge ut på den farlige ferden derfra, skriver han videre
Uavhengig av hvor mye Norge bidrar og støtter opp under FNs arbeid samt andre organisasjoner mener Larsen at det er et tettere sikkerhetssamarbeid mellom landene i regionen langs den nordlige flyktningruta som er vikrigst.
– I møter med alt fra myndighetsrepresentanter til flyktningorganisasjoner i Etiopia, Sudan og Egypt har vi diskutert hvordan Norge kan bistå med å utarbeide et konkret regionalt samarbeidsinitiativ i kampen mot utbyttingen langs denne ruta. Smuglerne samarbeider på tvers av grensene. Det må også vi gjøre for å bekjempe dem – og her skal Norge gjøre sitt, avslutter Larsen.