- Eventyrlige Leila - 08.09.2013
- – Niqabforbud strider med menneskerettighetene - 03.09.2013
- Assad kapret kremjobben - 31.08.2013
Ahmed Warsame kom til Norge i 1994 og søkte seg til Nord-Norge på grunn av interesse for Norge og det norske språket. Etter hvert ble han politisk engasjert og oppdaget hvor uenig han var i regjeringas politikk i Nord-Norge. Han var først arbeiderpartimann, men på grunn av uenigheter innad i lokallaget og det han beskriver som løftebrudd, meldte han seg ut – og inn i Kystpartiet.
– Jeg valgte Kystpartiet fordi jeg kommer fra kysten av Somalia. Fiskeri og olje interesserte meg. Nord-Norge er en ressurs for Norge, og regjeringas såkalte satsing på Nord-Norge er bare tøvete. Den inneholder ikke praktiske og reelle tiltak. Jeg ble engasjert i Kystpartiet også fordi de ønsker å trekke Norge ut av EØS, forteller Warsame til Utrop.
Refser regjeringa
Videre forteller Warsame at spørsmålene omkring sikkerhet og lokalbefolkningen også engasjerer ham.
Regjeringas såkalte satsing på Nord-Norge er bare tøvete.
– Det har vært flere ulykker som har illustrert nødvendigheten av et beredskapssenter i nord. I dag er alle helikoptre i regionen ute av drift. Hva om det skulle skje en ulykke på en oljeplattform?
Han kritiserer regjeringa for ikke å bruke penger på å forbedre beredskapen i nord eller ta vare på de nordnorske verdiene. Regjeringa er skyldige i at så mange føler seg tvunget til å flytte når de blir fratatt fiskeproduksjonen, hevder han.
– Det er helt på jordet at de undergraver Nord-Norge på den måten.
Under kommunevalget i 2011 var han andrekandidat på lista for Kystpartiet i Tromsø. Nå er han nominert til førsteplassen til stortingsvalget.
Ta selv ansvar
Warsame mener at innvandrere må ta ansvar selv for å bli best mulig integrert.
– Jeg mener at de må ta kontakt med nordmenn. Det er ingen som kommer til å oppsøke deg, derfor må du ta ansvar og åpne deg opp. Synliggjør deg ved å oppsøke naboene dine og introdusere deg. Det er lettere å bli inkludert når man er åpen, mener Warsame.
Han mener at nordmenn i tillegg er mer reserverte enn svensker, og derfor er det ekstra viktig at man oppsøker folk selv og gir dem en sjanse til å bli kjent med deg.
– Hvordan kombinerer du det å være muslim med det å være norsk?
– Det er ikke noe problem! Jeg er muslim, og kjerringa mi er kristen. Alle kan leve sammen. Det er ikke noe hinder å være muslim og norsk samtidig. Man må forstå det nye samfunnet, og så er det viktig å vite hvem du er og hvem de du bor med er, uansett bakgrunn, sier Warsame.
– Hvordan påvirker fordommer forholdet mellom majoritet og minoritet?
– Media skaper negative bilder når de skriver ulikt om personer fra majoritets- og minoritetsbefolkningen som gjør noe negativt. Det fører til at nordmenn anklager innvandrere for det ene og det andre, men når man konfronterer dem og spør om de kjenner noen fra Brasil, eller har vært i Afrika for eksempel, så ender det med at de beklager seg. Derfor er det viktig å vite hvem man snakker med, og om hva man snakker om. Mange nordmenn generaliserer for fort, dette tror jeg skyldes mangel på innsikt, sier Warsame.