Sjokktall om innvandrerdiabetes

Fedme gir diabetes, og særlig er det innvandrere fra det indiske subkontinent som er utsatt, avslører nye analyser fra forskere ved Universitetet i Oslo.
Foto: flickr.com
20 prosent av sør-asiatiske kvinner og menn mellom 30 og 60 år har diabetes. Andelen blant etniske nordmenn er kun fire til fem prosent.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Blant sør-asiatere som har innvandret til Norge har sjokkerende mange fått diabetes allerede etter fylte 30 år sammenlignet med andelen i den etnisk norske befolkningen, sier professor Gerd-Holmboe-Ottesen i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo til forskning.no

Årsakene er flere: blant annet et kosthold med for mye fet mat og usunne karbohydrater.

– Risikoen for alvorlig sykdom øker hos innvandrere fra Sør-Asia, fordi de etablerer et usunt kosthold i Norge, viser viser nye analyser i en oppsummering fra forskere ved Universitetet i Oslo.

Fra enkle kår til overflod

Mange innvandrere fra India, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka, som denne studien omfatter, kommer fra et enklere, mer tradisjonelt kosthold.

 – I Norge og andre europeiske land møter de stor tilgang på mye fet og energirik mat som representerer høystatusmat i landene de kommer fra, og som i tillegg smaker godt, sier Holmboe-Ottesen.

En høy andel av befolkningen i disse landene har en genetisk disposisjon som øker risikoen for slik sykdom.

– Når de så bosetter seg i Norge og spiser mye mer fet mat, meieriprodukter og raske karbohydrater som gir store svingninger i blodsukkeret, så blir de også mer sykdomsutsatt.

Statusmaten og prisen på grønnsaker

Professoren mener en av de viktigste grunnene til innvandrernes kostholdsendringer i sitt nye hjemland nettopp ligger i hva de oppfatter som statusmat. Og; at tilgangen på slike produkter er mye større i Norge enn hva de er vant med fra hjemlandet.

 –  I mange kulturer i sørasiatiske land har all melkemat høy prestisje. Dessuten er det gjerne slik at kjøtt og meieriprodukter er statusmat i materielt fattigere samfunn, det samme gjelder brus og fast-food, sier Holmboe-Ottesen.