- Vil hjelpe landet hun vokste opp i - 12.07.2018
- Smilende og skeiv - 15.04.2016
- Igangsetteren - 22.03.2015
– Blant sør-asiatere som har innvandret til Norge har sjokkerende mange fått diabetes allerede etter fylte 30 år sammenlignet med andelen i den etnisk norske befolkningen, sier professor Gerd-Holmboe-Ottesen i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo til forskning.no
Årsakene er flere: blant annet et kosthold med for mye fet mat og usunne karbohydrater.
– Risikoen for alvorlig sykdom øker hos innvandrere fra Sør-Asia, fordi de etablerer et usunt kosthold i Norge, viser viser nye analyser i en oppsummering fra forskere ved Universitetet i Oslo.
Fra enkle kår til overflod
Mange innvandrere fra India, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka, som denne studien omfatter, kommer fra et enklere, mer tradisjonelt kosthold.
– I Norge og andre europeiske land møter de stor tilgang på mye fet og energirik mat som representerer høystatusmat i landene de kommer fra, og som i tillegg smaker godt, sier Holmboe-Ottesen.
En høy andel av befolkningen i disse landene har en genetisk disposisjon som øker risikoen for slik sykdom.
– Når de så bosetter seg i Norge og spiser mye mer fet mat, meieriprodukter og raske karbohydrater som gir store svingninger i blodsukkeret, så blir de også mer sykdomsutsatt.
Statusmaten og prisen på grønnsaker
Professoren mener en av de viktigste grunnene til innvandrernes kostholdsendringer i sitt nye hjemland nettopp ligger i hva de oppfatter som statusmat. Og; at tilgangen på slike produkter er mye større i Norge enn hva de er vant med fra hjemlandet.
– I mange kulturer i sørasiatiske land har all melkemat høy prestisje. Dessuten er det gjerne slik at kjøtt og meieriprodukter er statusmat i materielt fattigere samfunn, det samme gjelder brus og fast-food, sier Holmboe-Ottesen.