- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
– Hvis du undertrykker akademikere, vil det ofte bety at du bryter andre menneskerettigheter også. Men det er spesielt viktig med akademisk frihet, for det er der man finner de viktigste miljøene for nye tanker i land preget av undertrykking. Men det er også farlige miljøer for folk som vil holde på makten, sier Espen Barth Eide til Forskerforum.
Utenriksministeren var til stede under utdelingen av Universitetet i Oslos menneskerettighetspris. Årets pris ble tildelt amerikaneren Robert Quinn og organisasjonen Scholars at Risk (SAR) som han har grunnlagt. Organisasjonen jobber for forskere og akademikeres rettigheter og hjelper forfulgte forskere både i sine hjemland og med opphold ved vertsuniversiteter verden over.
En stor ære
Sidan Scholars at Risk ble dannet av engasjerte forskarar i Chicago i 2000, har man klart å hjelpe 1000 forskere til et tryggere liv. 400 av de har fått gjesteforskeropphaold ved universiteteter i andre land, og i dag er 280 universiteteter i 34 land med i nettverket.
Quinn, som er leder for organisasjonen, sier det å få prisen er en stor ære.
– Menneskerettsprisen er en stor ære til alle som jobbar for nettverket og deltar i arbeidet med å forhindre overgrep mot akademikere og verna de som må forlate hjemlandet sitt, slik at de kan fortsette med forskingen sin på et universitet i et annet land. Vi håper å gjøre en forskjell, sier han til Uniforum.
Kvalitet og frihet henger sammen
Quinn jobber blant annet for at akademisk frihet skal bli et av kriteriene på rankinglisten over verdens beste universiteteter.
– Universitetene som skårer høyest på kvalitet, skårer i hovedsak også høyest på akademisk frihet. Unntaket er noen få universiteteter fra Kina og Singapore som er mellom de 100 beste. Jeg spår at om kort tid, ja, ikke lengre enn fem år, vil akademisk frihet være et av kriteriene for de som lager disse rankinglistene, sier han optimistisk til Uniforum.