– Jeg tenker først og fremst på barna. Her er det svært mange turgåere som ferdes. Hvordan forklarer vi barna våre at folk skriver slike ting, spør Sakib Kišija, som selv er bosnjak og har opplevd krigen i Bosnia.
Kišija er ivrig turgåer og bruker området på Ekeberg flittig.
– Hit kommer jeg og mange andre for å trene, koble av og tenke på andre ting enn jobb og daglige bekymringer. Derfor er det ekstra trist at en slik rasistisk beskjed finnes her.
Vi har sett hvor farlig det kan bli når det offentlige ordskiftet får feil fokus.
Skogforvalter
Grafittien har etter det Utrop erfarer skjemmet gjerdet rundt ridebanen ved plassen Utsikten i Ekebergparken noen uker. Ridebanen ligger ikke langt fra den populære Ekebergrestauranten. Kišija er glad for at han oppdaget hærverket såpass raskt.
– Nå blir det opp til dem som forvalter turområdet å fjerne dette og få reparert gjerdet, slik man vanligvis er flinke her i Oslo til å fjerne hundebæsj og annet som ødelegger turområder, sier Kišija, og minner oss om at folk fra Bosnia er kjent for sin direkte humor.
Han har lang erfaring som skogforvalter både i Bosnia og Norge. 44-åringen kom til Norge som flyktning fra krigen i 1993. I 1997, etter at krigen var over, arbeidet han i 10 måneder i skogbruket i Bosnia. Her fikk han selv se ødeleggelsene og levningene etter de grusomhetene som ble begått i den blodige konflikten i området.
Overfokus på religion
I 1997 kom han tilbake til Norge og jobber i dag som skogforvalter. Han mener det er svært viktig at vi i Norge finner gode måter å leve samme på nå som befolkningen er blitt så sammensatt.
– Vi har sett hvor farlig det kan bli når det offentlige ordskiftet får feil fokus. Ta mitt eget folk, bosnjakene, som eksempel. Jeg har vært frustrert og sint på norske medier og myndigheter, som konsekvent omtaler vår folkegruppe som «bosniske muslimer», eller rett og slett bare «muslimer». Men bosnjakene er en folkegruppe med sin egen kultur og historie som alle andre folkegrupper, og ikke alle er muslimer. Det er et dårlig tegn at man i Norge har en slik religionsfiksert ordbruk, sier han tydelig engasjert.
Folk fra Bosnia utgjør en nokså stor gruppe i Norge, om lag 16 000 mennesker. De fleste er bosnjaker. Men det er altså ikke alle av dem som er muslimer. Kišija synes heller ikke religion er det viktigste.
Stå fram!
– Når mennesker velger å vende seg mot en bestemt religion, slik som i grafitti-beskjeden her på Ekeberg, er det egentlig et problem som angår hele menneskeheten. I et mangfoldig samfunn som Norge er vi nødt til å finne måter å håndtere våre ulikheter på. Det er mulig, men hvis vi henger oss opp i våre egne fordommer, vil vi aldri komme videre.
– Har du et budskap til den eller dem som har skrevet grafittien?
– Jeg vil be personen om å stå fram i offentligheten og gjøre rede for hva hun eller han egentlig mener. Hva er muslimenes hjem? Og hvorfor kan ikke muslimer ha et hjem i Norge? Det er bare når vi debatterer slike spørsmål i full offentlighet at vi kan overkomme det vi tror skiller oss, sier Kišija.
Reagerte raskt
Da Utrop i går tok kontakt med Oslo kommune for å informere om grafittien, var kommunen ikke sene med å handle. Etter kort tid fikk Utrop beskjed om at en bil fra Stopp Tagging-ordningen var på vei til området.
– Tagginger som er rasistiske, rettet mot enkeltpersoner, grupperinger etc har høyeste prioritet og fjernes i 95% av tilfellene samme dag vi får oppdraget, kunne Vidar Atne (47), daglig leder Stopp Tagging AS fortelle.
Stopp Tagging fjerner tagging på oppdrag fra Oslo kommune Bymiljøetaten.