- Eventyrlige Leila - 08.09.2013
- – Niqabforbud strider med menneskerettighetene - 03.09.2013
- Assad kapret kremjobben - 31.08.2013
Mens det i Norge debatteres hvorvidt offentlige ansatte leger skal ha lov til å reservere seg fra å henvise til abort, ultralyd eller assistert befruktning på grunn av personlige, religiøse overbevisninger, har den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD), nylig avsagt fire dommer over briter som mener de har fått sin religionsfrihet krenket. Én fikk medhold, de tre andre ble avvist.
En som fikk medhold, var Nadia Eweida. Hun ble nektet av sin arbeidsgiver, British Airways, å bruke et smykke med kors til uniformen. De tre andre var Lillian Ladele, som jobbet på et offentlig registreringskontor og som på grunn av sin religion nektet å vie homofile og lesbiske, samlivsrådgiver Gary McFarlane, som nektet å gi råd til homofile og lesbiske par og sykepleieren Shirley Chapin, som ønsket å bruke et langt smykke med kors på. Hennes arbeidsgiver sa nei på grunn av praktiske hensyn og sikkerhet, skriver Fritanke.no.
Entydig nei
Disse tre EMD-dommene kan ifølge Fritanke.no være relevante for vår hjemlige debatt. I et rundskriv fra 2011 har den rødgrønne-regjering bestemt at;
Helsearbeidere som er mot abort, slipper å utføre abortinngrep. Dette er problematisk.
”Allmennleger og fastleger tilknyttet den kommunale helse- og omsorgstjenesten har i dag ingen lov- eller forskriftsfestet rett til å reservere seg av samvittighetsgrunner. Dette gjelder for eksempel oppgaver knyttet til prevensjon og familieplanlegging samt henvisning til assistert befruktning eller abort.”
Dette har ført til protester, ikke minst fra Norges kristne legeforening. Flere har ment at regjeringens klare avvisning av reservasjonsretten er i strid med menneskerettighetene, skriver Fritanke.no.
Menneskerettighetsekspert og direktør og jurist ved International Law and Policy Institute, Njål Høstmælingen, sier til Vårt Land at de nye dommene i Strasbourg svekker de norske legenes kamp for reservasjonsrett.
– Disse dommene vil bli retningsgivende for norske forhold. Ut i fra dommene, må norske leger henvise til abort.
Fornøyd generalsekretær
Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, er fornøyd med dommene i EMD.
– Det er godt det kommer noen avklaringer fra Strasbourg om at religionsfriheten ikke kan brukes slik at andre ikke får sine rettigheter. Spesielt dommene til Ladele og McFarlane er relevante for vår hjemlige debatt om legers reservasjonsrett, sier generalsekretæren til Fritanke.no og fortsetter:
– Hvis man som offentlig ansatt nekter å forholde seg til homofile og lesbiske, går det utover deres rettigheter. Samme prinsipp gjelder når norske leger på små steder nekter å henvise til abort, ultralyd eller prøverørsbefruktning. Da er det pasientens rettigheter som rammes, sier Mile.
Flest langs bibelbeltet reserverer seg
Overfor Fritanke.no poengterer Mile at Human-Etisk Forbund støtter regjeringens linje om at leger ikke kan reservere seg mot å henvise. Men de stiller seg annerledes til regjeringen på punktet om å kunne reservere seg mot å faktisk gjøre inngrepene.
– Helsearbeidere som er mot abort, slipper å utføre abortinngrep. Dette er problematisk, men først og fremst en utfordring for helsevesenet. De må sørge for å ha leger og andre helsearbeidere på jobb som er villig til å gjøre slike inngrep, slik at befolkningen får det tilbudet de skal ha.
NRK skrev tidligere denne uka om at Bibelbeltet har flest sykeshusansatte som sier nei til abort. Mile mener at sykehusene burde ta en titt på hvem de ansetter, etter som sykehuset er forpliktet til å gi befolkningen det de har krav på.
Hvor mange leger, sykepleiere og jordmødre som ikke vil utføre eller hjelpe til under et abortinngrep har nylig, i forbindelse med en landsomfattende undersøkelse, blitt kartlagt. Funnene viser at 186 ansatte har brukt den såkalte reservasjonsretten. Sørlandet sykehus topper lista, med 37 ansatte som har reservert seg. I hele Finnmark er det ingen som har reservert seg mot inngrepet, kan NRK informere om.