- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
Ifølge tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) sitter 3900 flyktninger med oppholdstillatelse fortsatt på asylmottak, blant annet fordi mange kommuner ikke vil ta dem imot.
I fjor sommer bad Imdi norske kommuner om å bosette og ta imot 2.000 flere flyktninger. Så langt har kun 155 flyktninger fått ekstra plass.
– Hvis en kommune sier nei til flyktninger, så betyr det at en annen kommune må ta ansvaret. Når vi spør om de kan ta ansvaret for for eksempel ti flyktninger, så får vi ofte svaret at de kanskje kan ta halvparten, sier Ohene Aboagye, avdelingsdirektør i Imdi- vest til Levanger Avis.
– Kommer ikke i gang med livet
– Vi beklager situasjonen sterkt. Dette er en utfordring først og fremst for individet som sitter og venter. Men det er også samfunnsøkonomisk uheldig at så mange ikke får komme i gang med livet sitt, sier Marit Elin Eide, regiondirektør i IMDi i Midt-Norge til NRK.
En av årsakene til at stadig flere ikke blir bosatt i tide etter godkjent oppholdstillatelse, er at UDI har intensivert arbeidet sitt veldig. Dermed får mange behandlet sakene sine, men Imdi og kommunene klarer ikke å holde samme tempo i bosettingsarbeidet.
Levanger mest åpen for flyktninger
Imidlertid er kommunen i Nord-trøndelag flinkest til å ta imot flyktninger. Kommunen har litt over 18 000 innbyggere, men klarer likevel å ta imot 50 flyktninger. Til sammenligning tar Trondheim, med sine 179 000 innbyggere, “bare” imot 240 flyktninger. Det er 50 færre enn anmodet.
– Bystyret sa ja til 240 flyktninger i desember i fjor, og at kommunen skulle se på muligheten for å utvide antallet utover året. En by som Trondheim er jo allerede presset på boligmarkedet, så det finnes naturlige begrensninger, sier kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune til Levanger Avis.