- Eventyrlige Leila - 08.09.2013
- – Niqabforbud strider med menneskerettighetene - 03.09.2013
- Assad kapret kremjobben - 31.08.2013
I en ny rapport gjort av tankesmia Reforminstitutet, viser at de kommunene i Sverige som har få personer med utenlandsk bakgrunn er i ferd med å nærme seg greske eller spanske nivåer, på områder som arbeidsledighet, avhengighet av sosialhjelp og folks betalingsproblemer. Dette konstaterer tankesmias leder, professor Stefan Fölster i et innlegg i Dagens Nyheter.
Reforminstitutet har i sin undersøkelse tatt utgangspunkt i FNs levekårsindeks og undersøkt hvordan det står til innenfor 18 ulike områder i svenske kommuner, skriver NRK. Blant de kartlagte områdene, har de sett nærmere på hvordan tilstanden innen skolesektoren, helsevesenet, sysselsettingen og folks privatøkonomi er.
Fölster slår fast at blant de fem kommunene som kommer dårligst ut på oversikten, har fire av kommunene eksepsjonelt få innvandrere. De 20 verste kommunene i indeksen har færre utenlandske innvandrere enn gjennomsnittet i Sverige, kan NRK meddele.
Bør påvirke innvandringsdebatten
I samme rapport kommer det frem at de 20 kommunene som kommer best ut, har alle flere innvandrere enn gjennomsnittet. Fölster mener at innvandringsdebatten i Sverige ikke tar dette inn over seg.
– Det er urimelig å tillate en pseudodebatt om problemer med innvandring, når den dekker over at Sverige har store og voksende sosiale problemer i innvandringsfattige kommuner. Dette må flere tørre å snakke om, mener Reforminstitut lederen.
– Paradoksalt nok kan den beste politikken for å gi disse innvandrerfattige problemkommunene et løft, også vise seg å være den beste integrasjonspolitikken for innvandrertette kommuner, mener Fölster.