- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Natt til 8. mai i 2011 jobbet den 25 år gamle russiske statsborgeren med tsjetsjensk tilhørighet som drosjesjåfør og plukket opp tre menn i Stavanger som skulle til Sandnes.
Trioen hadde vært på byen og hadde alle drukket alkohol. På vei til nachspiel i Sandnes var de tre høytlytte, og sjåføren oppfattet uttalelser de kom med som rasistiske. I Sandnes ble det etterhvert krangel i bilen om betalingen og et basketak mellom forsetepassasjeren og sjåføren. En av de andre passasjerene slo så hardt i bakruten på bilen at den knuste.
– Ble “skurk”
Sjåføren klarte å utløse alarmen inn til drosjesentralen. I basketaket ble han også nødt til forsvare seg fysisk, og slå en av passasjerene i nødverge. Noe som politiet ifølge flere hold ikke tok hensyn til, og som førte til at Jæren tingrett dømt sjåføren til samfunnsstraff i 120 dager for legemsfornærmelse. Senere ble dommen omgjort etter anke til lagmannsretten.
– Alle prinsipper for straffesaksbehandling ble lagt til side. Heller ikke senere i etterforskningen på politistasjonen kom politiet seg vekk fra fordommene.
25-åringens forsvarer, Arvid Sjødin, var ikke nådig mot politiets etterforskning av saken.
– Alle prinsipper for straffesaksbehandling ble lagt til side. Heller ikke senere i etterforskningen på politistasjonen kom politiet seg vekk fra fordommene. Sjåføren var allerede den skyldige, sier Sjødin til Aftenbladet.
Tsjetsjeneren sier han ble sett på som skurken og kroppvisitert. Han kaller møtet med politiet for en “ubehagelig opplevelse”.
– Når jeg opplever så stygge holdninger i et demokrati, blir jeg bekymret for framtiden. Vi må kunne stole på politiet, sier 25-åringen til Aftenbladet.
Avviser forskjellsbehandling
Ifølge lagmannsretten trakk politiet en forhastet konklusjon allerede på åstedet for voldsepisoden. Retten peker også på at det er “uvanlig” og “spesielt uheldig” at det aldri ble tatt noe mistenkt-avhør av sjåføren slik at han fikk muligheten til å kommentere andre vitneutsagn.
Statsadvokat Asbjørn Eritsland innrømmer klare politifeil, men avviser forskjellsbehandling etter etnisitet.
– Som jeg har sagt tidligere, så burde bevisene på stedet vært sikret bedre. Men du får får ikke med meg på å gjøre dette til en sak om rasisme, påpeker Eritsland overfor avisen.