- – Viktig å samle chilenere fra hele verden til kulturfestival - 05.11.2024
- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
Nylig skrev også Whyte et innlegg i Dagsavisen, med tittelen Ap er splittet om asylbarna, hvor han redegjør for sitt syn.
Til utrop.no forteller Whyte (bildet) at motstanden innenfor arbeiderbevegelsen mot regjeringens håndtering av asylbarna blir stadig større.
– Stadig flere tar til ordet, forventer at Ap rydder opp i sakene og gir barna opphold. Ap i Oslo, Tromsø, Bergen og Trondheim har alle fattet vedtak til støtte for de barna det gjelder, noe som er viktig med tanke på landsmøtet i april. AUF nasjonalt med Eskil Pedersen i spissen har vært tydelig i lengre tid og fagbevegelsens rolle er heller ikke uten betydning.
– Stor sak
Han legger til at Aps forslag til partiprogram ble lansert denne uken, og at innstillingen er delt når det gjelder flyktning- og asylpolitikk som handler hovedsakelig om de såkalte lengeværende asylbarna.
– Her har vi en stor sak. Debatten på landsmøtet i april vil være avgjørende men vi bør kunne håper at saken kan løses for det.
Ikke tall, men mennesker
– Hvorfor oppfattes denne politikken som umenneskelig?
– Forvaltningssystemet har sviktet disse barna. Om det er Stortingets treghet, UDI, IMDI, Politiet, UNE eller et av departementene er mindre interessant. Men poenget er at søknadsprosessen tar urimelig lang noe som resulterer i at mange av disse barna ha levd en betydelig del av sine liv i Norge. Å hive de ut er totalt uakseptabelt. Alle barn skal ha de samme rettighetene, som er forankret i FNs barnekonvensjon. Barnas behov må settes først. Her er det mennesker vi snakker om, ikke tall eller søknadsskjemaer.
Verre med borgerlig regjering
Whyte tror det kan bli verre for asylbarna hvis en borgerlig regjering skulle komme til makten etter valget til høsten.
– FrP har allerede gitt tydelige signaler på det.
Samtidig opplever han at saken om asylbarna gir Arbeiderparti et stadig større troverdighetsproblem.
– For meg er det vanskelig for meg å si og enda verre å akseptere. Jeg er jo folkevalgt og vet hvilke verdier partiet skal stå for. Vår politikk skal handle om mennesker. Den skal ikke styres av ansiktsløse byråkrater eller folkevalgte på Stortinget som gjemmer seg bak svakhetene i et regelverk de selv har vedtatt. Noe som bekymrer meg mest er at våre velgere som tidligere hadde stemt Ap blir sofasittere grunnet denne saken.
“Gryende asylopprør”
– Ofte har man snakket om et “gryende asylopprør” i grasroten i de rødgrønne partiene. Tror du den kommer i år?
– Ja, du er midt opp i den. 12. januar var det 22 demonstrasjoner over hele landet til støtte for asylbarna. Landsmøtet i AP er i april og LO-kongressen er i mai. Og selvfølgelig er det stortingsvalg i september. Nå må rikspolitikerne begynne å kjenne sin besøkelsestid, sier Whyte.