- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Forfulgte musikere får sitt første fristed i Harstad. Der skal de få skape og utøve musikk i fred uten å frykte for livet. De aktuelle musikerne som får opphold og beskyttelse i byen, kommer som overføringsflyktninger og går inn i et normalt flyktningeprogram, skriver frifagbevegelse.no.
Deeyah, som selv er engasjert i den internasjonale organisasjonen Freemuse, er glad for at den aller første fribyen kommer i landet hun selv måtte rømme.
– Norge blir et internasjonalt forbilde. Personlig er jeg også ekstra stolt over at den første fribyen kommer i mitt eget land, sier hun til frifagbevegelse.no.
120 land praktiserer sensur av musikk. I de landene er det umulig å holde konserter.
120 land sensurerer musikk
Organisasjonen Freemuse dokumenterte i 2011 over 100 overgrep mot musikere, og 120 land praktiserer sensur av musikk. I de landene er det umulig å holde konserter.
– Nettopp i landene hvor analfabetismen er mest utbredt, er sang så viktig. Vi ser at altfor mange som trenger beskyttelse, sier Ole Reitov i Freemuse til frifagbevegelse.no.
Jan Lothe Eriksen, initiativtaker til fribyen i Norge, sier at det allerede er rundt femten musikere som vurderes for Harstad.
Hvordan vil dere ta vare på dem som kommer?
– Vi må huske på at de som kommer med stor sannsynlighet har vært utsatt for lidelse og traumer, kanskje også har de vært torturert. Jeg tror det er viktig at vi som står rundt dem husker på hvilken situasjon de har vært i. Eksil er ingen ønsket situasjon for de fleste, sier Reitov til frifagbevegelse.no.