- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Sysselsettingsutvalgets utredninger viser at utfordringene blitt større for innvandrerbefolkningen. SSB-tall viser at ledigheten blant innvandrere har gått opp fra 5,0 prosent i 4. kvartal 2019 til 9,2 prosent i 4. kvartal i 2020.
Ifølge LIN – Likestilling, Inkludering og Nettverk, har koronakrisen har bidratt til et mer konkurransetungt arbeidsmarked.
– I møte med dette har regjeringen etterlyst behov for mer opplæring, og det stilles høyere krav til lese-, skrive- og IKT-ferdigheter. Dermed stiller lavere utdannede innvandrere med lave norskkunnskaper og digitale ferdigheter enda svakere enn før.
Stoler ikke på utdanning fra utlandet
Samtidig er ikke bare innvandrere med lav eller ingen utdanning som har utfordringer. Mange innvandrere kommer til Norge med tung akademisk bagasje. Likevel får de ikke jobb fordi arbeidsgivere føler seg tryggere på norsk utdanning.
Rania Mahtaj er opprinnelig fra Marokko og HMS-ingeniør med spesialisering innen fornybar energi, med fem års høyere utdanning fra hjemlandet.
Til tross for høy utdanning fra hjemlandet får hun ingen svar på jobbsøknadene sine. Til slutt takket hun ja til en jobb i barnehage.