- Utrops utgave 26 – 2019 ute nå! - 11.07.2019
- Ingen uavhengig jury bak prisutdelingen - 01.07.2019
- Rashidi skrev bok om anus - 31.05.2019
– Det blir skrevet mye om glasstaket som innfødte norske kvinner mæter på vei opp, men hvem skriver om betongtaket vi innvandrerkvinner møter på et mye lavere trinn i arbeidslivet? spør hun retorisk.
Sara Mats (bildet) kommer med sterk kritikk av Aftenposten som hun mener gir frilasnere dårlige vilkår. Hun var fast spaltisk over fem år.
– Jeg befant meg i en gråsone, jeg utgjorde en lønnsom kategori, en arbeider som leverer artikler i fem år uten å ha noen rettigheter.
Har færstegenerasjonsinnvandrere mulighet til å finne sin plass i det norske arbeidslivet? – Sara Mats
Kan ikke bane veien lenger
Tittelen på blogginnlegget som ble publisert lørdag kveld er “En tid for taushet”, og spiller på Aftenpostens tittel – Jeg lar meg ikke true til taushet i etterkant av Amnestypris til en annen lesbisk muslim Amal Adam.
– Jeg trodde at jeg var sterk, men jeg makter ikke denne rollen lenger. Jeg kan ikke bane veien for innvandrerkvinner når jeg selv ikke finner min egen vei i dette landet, skriver Sara Mats i bloggen.
– Bildet av stedet jeg lå på under trappen ligger på netthinnen. Mitt liv kunne ha endt der, slik. Hvem ville forklart mine to barn det? Det ble seks sting, en tykk bandasje rundt armen, beroligende medisiner og innleggelse, legger hun til.
Hun avslutter innlegget slik:
– Det var ikke første gang jeg hadde balansert mellom liv og død, men det er nå jeg innser at jeg har mislykkes. At jeg har tapt. At jeg må trekke meg fra offentligheten. Nå blir det slutt på mange ting. Jeg skal ikke mer tilbringe halve uken på flyplasser, i tog, busser og sterile hotellrom, en vandrende ”fri”lanser. Jeg skal slutte å lese norske aviser og tidsskrifter, høre på norsk radio og se på norsk TV. Jeg må præve å akseptere at jeg har tapt mitt andre hjemland, Norge. At jeg lever i eksil i Sverige. At jeg må begynne nederst i stigen igjen. Som en færstegenerasjonsinnvandrer i Sverige.
Hele bloggen er tilgjengelig her
Reaksjoner fra migrasjonsfeltet
– Sterk lesning! Dette gjør vondt – lang der inne, der ingen kan komme til for å fjerne smerten. Jeg kjenner igjen mye av dette igjen fra egen oppvekst. Hang in there Sara, skriver Amal Wahab, journalist i Klassekampen på Facebook-statusen sin.
– En kunstner i smerte, en stemme vi ikke har råd til å miste. Sara Mats, bli bra! skriver Tina Shagufta Kornmo i LIM-nettverket.
Kultur- og debattredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås har ikke vært tilgjengelig for kommentar.