– Situasjonen i Cuba er ustabil og dårlig, forteller den kjente demokratiforkjemper Rosa Maria Paya under hennes Norgesbesøk.
Latest posts by Alejandro Decap (see all)
- Obento, et lite stykke Asia - 22.04.2015
- Tyrkisk herlighet - 25.01.2015
- Ønsker nye veier til høyere utdanning - 13.09.2013
– Vi trenger å bli sett på som et folk uten menneskerettigheter, som en befolkning som utsettes for lidelser og som trenger hjelp til å bli fri og uavhengige, forklarer Rosa Maria Paya under hennes norgesbesøk i regi av Kristelig Folkeparti (KrF).
Rosa Maria representerer Movimiento Cristiano Liberación (MCL), (Kristen Frigjøringsbevegelse red.anm), hvor hun tok opp arven etter sin far. Under besøket møtte hun nestleder i KrF Dagrun Eriksen, utenriksminister Espen Barth Eide og flere andre parlamentarikere. Målet var å informere om situasjonen i Cuba, som har blitt verre.
– Medlemmer av bevegelsen vår har blitt slått, arrestert og presset til å slutte å jobbe med demokratiseringsarbeidet.
– Situasjonen akkurat nå er ustabil. Myndighetene prøver å vise fram et bilde av seg selv som ikke er sant. De viser fram reformer som de har laget, men som ikke er reelle. Det cubanske folket forblir i samme situasjon, uten sine menneskerettigheter, uten å kunne styre sin egen framtid og uten valgfriheten, sier hun til utrop.no.
LES MER: Nominert til fredspris.
Ulykke
MCL ble startet av Oswaldo Payas far. Han mistet livet i en trafikkulykke i 22. juli 2012, og siden da har Rosa Maria vært en ledende figur i organisasjonen. Organisasjonen sto bak Varela-prosjektet, som var en underskriftskampanje som hadde mål om å få gjort vesentlige endringer i loven. I Cuba kan folket foreslå endringer om man samler inn 10 000 underskrifter, og MCL greide å samle inn over 25 000. Myndighetene nektet å anerkjenne underskriftskampanjen, og flere ble arrestert som følger av kampanjen. For Rosa Maria og hennes organisasjon er reaksjonen fra myndighetene slettes ikke uvanlig.
– Medlemmer av bevegelsen vår har blitt slått, arrestert og presset til å slutte å jobbe med demokratiseringsarbeidet. Min familie har blitt overvåket og forfulgt av landets sikkerhetsstyrker, og jeg har mottatt flere dødstrusler over telefon midt på natten. Telefonene kommer fra sikkerhetspolitiet, og min far mottok også denne typen trusler i månedene før hans død. Det er veldig bekymringsverdig for meg og min familie.
Ønsker etterforskning om dødsfall
Rosa Maria har i tillegg til å jobbe for demokratiseringen av Cuba, også prøvd å få i stand en internasjonal etterforskingsinitiativ for å se på omstendighetene rundt hennes fars dødsfall.
– Jeg er veldig bekymret over min families, bevegelsens medlemmer og opposisjonens sikkerhet. Derfor er jeg også her for å be om at EU og det internasjonale samfunn setter i gang en etterforskning rundt min fars dødsfall. Det kan fungere som en advarsel mot cubanske myndigheter til å stoppe med deres økende trakassering og undertrykkelse mot det cubanske folk Jeg vet at Norge ikke er en del av EU, men landet er en viktig del av det europeiske kontinent.
Har du noen gang vurdert å hoppe av for din egen og familiens sikkerhet?
– Så klart har jeg vurdert det, jeg og min familie tror vi er i fare. Akkurat nå tror jeg at å mønstre internasjonal støtte for å stoppe undertrykkingen som myndighetene gjør i mitt land er en måte å beskytte min familie og mine brødre i opposisjonen.
Rosa Maria har ikke en lett jobb foran seg, men til spørsmålet om hvorfor hun forsetter i sitt utrettelige arbeid svarer hun enkelt.
– Fordi det er det riktige å gjøre, avrunder hun overfor utrop.no.