- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
Til sammenligning deltar over 40 prosent av majoritetsungdommen i organisert idrett. Kulturministeren Hadia Tajik mener den lave deltakelsen blant innvandrerjenter skyldes mer enn bare økonomi.
– I organiserte fritidsaktiviteter er det lav deltakelse av jenter med minoritetsbakgrunn. I enkelte tilfeller skyldes det økonomi, men når en ser at gutter med minoritetsbakgrunn har mye høyere deltakelse forstår man at dette handler om sosiale og kulturelle forventninger, sier hun til dagbladet.
Tajik sier dette i forbindelse med et besøk på Vahl skole i Oslo for å møte fotballklubben Sterling under en trening på Vahl skole på Tøyen i Oslo. Sterling er unik fordi alle medlemmene er jenter med flerkulturell bakgrunn. Nå vil Tajik la seg inspirere av dem.
Kulturministeren har selv vært aktiv i flere idretter gjennom oppveksten. Hun har foreldre fra Pakistan, men ønsker ikke å dele personlige erfaringer knyttet til temaet. Likevel innrømmer hun at foreldres forventninger til utdanning ofte tar oppmerksomheten bort fra organiserte fritidsaktiviteter
– Pakistanske foreldre er flinke til å minne om at man må ha fokus på skolen, og at man må få gode karakterer. Mange pakistanske foreldre tenker at idrett tar fokus vekk fra skolen, sier hun.
Et viktig grunnlag for deltakelse
– På mange områder er det utfordringer for kvinner med minoritetsbakgrunn. Statistikken for arbeid og utdanning blir bedre, men det er lav deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter. Muligheter i livet handler også om deltakelse på samfunnsarenaer, og idretten er en av de. Idretten er et viktig grunnlag for andre arenaer, sier hun.
Kulturministeren mener også at staten har et særlig ansvar for å øke deltakelsen.
– Vi har et særlig ansvar for å sette det på dagsorden. Norges idrettsforbund har også vært flinke og jobbet for å få med jenter.