Det er over ti år siden Haile flyktet fra Eritrea til Norge, mens sønnen Yoel på seks måtte bli igjen hos bestemoren. De første fem årene tilbrakte Haile på et asylmottak. Etter å ha fått oppholdstillatelse har hun gått på norskkurs og jobbet som servitør, renholder, kantine- og butikkmedarbeider.
Godt over inntektsgrensen
– Alle pengene har jeg tjent selv. Jeg har ikke gått på noe sosialhjelp. Det er viktig for meg å ha en jobb, og ikke bare sitte hjemme. Alt jeg gjør er for Yoel, og for at han skal kunne komme hit til meg, sier hun til Nordstrands Blad.
Haile må ha en årsinntekt på 273.648 kroner før skatt for å oppfylle kravet til Utlendingsdirektoratet (UDI) for familiegjenforening. De siste årene har hun vært godt over denne grensen.
Etter ti år lå endelig alt til rette for at Haile og sønnen kunne være sammen. Så kom koronapandemien. I november ble hun permittert fra jobben på en kafé i sentrum på grunn av skjenkestoppen. En jobb hun har fått skriftlig beskjed om at hun vil få tilbake. Nå går hun på dagpenger, som ikke regnes som en sikker inntekt. UDI vil derfor ikke godkjenne familiegjenforeningen.
Tar ekstravakter på Kiwi
Haile bor på Hellerud hvor hun leier en etasje hos Kristin Velure Strøm og Eirik Oland Nedrelid.
– For at Yoel skal kunne komme til Norge må Haile kunne dokumentere inntekt, sier Nedrelid til Nordstrands Blad. Han legger til at hun nå på eget initiativ har fått seg en ekstravaktstilling på Kiwi Hellerud. Men hun må ha en større stillingsprosent for at UDI kan godkjenne dette.
– Feven trenger ikke å bli tilbudt en fast ansettelse, det er nok med en midlertidig stilling. Jeg oppfordrer folk i nærmiljøet til å tilby henne en jobb. Personen som gjør dette endrer skjebnen til et barn og hans mor. Som arbeidsgiver er dette noe av det viktigste man kan få til, sier Nedrelid.
Støttekampanje for Haile
Nedrelid er eder av Østensjø SV og har tatt initiativet til en støttekampanje for Haile.
Saken hennes ble tatt opp på møtet i Østensjø bydelsutvalg mandag 22. februar. Her fremmet Ap, MDG og SV et forslag til en støtterklæring og uttalelse om at koronapermitterte ikke må bli rammet når det gjelder familiegjenforeninger. Forslaget fikk med stemmene til Venstre, Høyre og Rødt flertall. Dermed skal uttalelsen oversendes til Justis- og beredskapsdepartementet og Statsministerens kontor.
I uttalelsen ber bydelsutvalget om at regjeringen sikrer at at permitterte får kompensasjonen sin godkjent som inntekt, i forbindelse med søknad om familiegjenforening. Bydelsutvalget ber om at endringen gjøres umiddelbart.
Også på bydelsutvalgets møte ble folk oppfordret til å si fra, hvis de kan tilby Feven en jobb som kan hjelpe henne ut av situasjonen.