Awadnur har startet det sosiale boligselskapet Ramaas bolig og tilbyr leie til eie uten å involvere renter.
En kartlegging fra 2019 viste at 11,8 prosent av et utvalg norsksomaliere eier egen bolig. Nesten halvparten, 48,2 prosent, sier de er redde for negative reaksjoner fra andre dersom de tar boliglån med rente, viste kartleggingen, kunne Klassekampen skrive.
Nesten fem år etter at idéen så dagens lys har selskapet flere titusen potensielle kjøpere på listen, og ser etter en boligutvikler som vil vurdere modellen deres.
– Jeg merket at også andre somaliere hadde samme utfordring. Gjennom den reisen ble jeg klar over at det er veldig mange mennesker der ute som står uten støtte av en bank, sa han til et videointervju for estatenyheter.no.
Ville vurdere
Sjef for Birk & Co AS, Olav Birkenes, sa i det samme intervjuet at han ville vurdere en slik form for boligfinansiering.
– Man kan tenke seg for eksempel at man leier i en periode på tre til seks år. Så har man fortrinnsretten til å kjøpe til en fast avtalt pris. En annen modell kunne være at man selv bestemmer hvor mye man ønsker å kjøpe av boligen.
Renteforbud som etterleves
«Hvis noen er i vanskeligheter, så gi henstand inntil forholdene blir bedre. Men å ettergi som gave, er det beste for dere, om dere bare visste»
Slik står det i koranverset som for mange muslimer tolkes som et forbud mot å ta opp renter. Spesielt er det mange norsk-somaliere som etterlever forbudet, og som av religiøse grunner ofte havner utenfor kjøpemarkedet.
– Jeg innså at dette var et stort behov for mange, og at mange ikke fikk eie bolig. Familier ender ofte opp med å flytte fra leieavtale til leieavtalte, noe som går utover familieliv, og spesielt barns skolegang.
For mange er dette helt klart et hinder, mener han.
– Konseptet vi i Ramaas bolig tilbyr gjør det enklere å få bolig for denne gruppen, samtidig som vi har bedring av livskvalitet som formål. Når man slipper å flytte så ofte så vil man få et bedre liv, sier Awadnur til Utrop.
Ukjent i Norge
Leie-til-eie er et kjent konsept i andre land, men ukjent i et land som Norge, hvor folk som regel arver eller kjøper bolig.
– Vi har slik finansiering i blant annet Tyskland, Nederland, Frankrike og Storbritannia. Jeg har selv ikke hørt om andre steder i Skandinavia som tilbyr slikt.
– Hvordan skal dere finansiere driften?
– Vi har gående dialog med ulike investorer, slik at vi kan igangsette i løpet av året. Akkurat nå er vi en utvelgelsesfase for interesserte mulige partnere.
Gradvis eierskap
Selve modellen går ut på at potensielle kunder skal kunne eie litt av sin egen bolig, ved å betale et andel av verdien, som etterhvert kan nedbetales utover en tidsramme.
– Etter at vi inngår avtale skal vi tilrettelegge for og følge opp kunden, spesielt når det gjelder livskvalitet. For det er livskvalitet fremfor profitt som er hovedmotoren bak Ramaas.
Også ikke-troende
Så langt har flere hundre interesserte meldt seg på selskapets liste, hvor flesteparten er fra Oslo og Viken. Norsk-somaliere og andre, også ikke-troende muslimer, har meldt seg på, sier Awadnur.
– Først og fremst er konseptet vårt en ny idé som kan få flere inn i boligmarkedet, uansett bakgrunn. Vi i Ramaas skal være til for alle, ikke bare for de som tror og praktiserer renteforbudet. Faktisk har vi flere interesserte uten muslimsk bakgrunn som er interessert i rentefri boligfinansiering, noe som viser hvor vanskelig det er for en stor andel å komme inn i boligmarkedet.
Om noen år håper Awadnur at modellen har startet å etablere seg i første omgang i Oslo.
– Jeg håper å se flere beboere som får tilhørighet til nærområdet sitt, som ikke trenger å bekymre seg over leieperioder og flytting, og at de får bedre livskvalitet.