- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
– Vi er stolte over å kunne feire 20 år som Oslo festival. Vi har tålt å flytte ut fra Rikskonsertene og kan love et program som viser noe av vår historie, som forteller noe om hvorfor vi startet og hvorfor vi fortsatt, 20 år etter står fjellstøtt. Likevel skal vi benytte oss av jubileet til å se fremover og vise publikummet vårt en evne til stadig fornyelse, der presentasjonen av kvalitetsmusikk og samfunnsengasjement er enda viktigere enn noen gang tidligere, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen i en pressemelding.
I år er det andre året festivalen står på egne ben etter atten år under Rikskonsertene. Nytt av året er et utvidet seminarprogram og en ungdomsscene.
– Kulturhuset på Youngstorget blir samlingsplass for å skape mer “festivalfølelse” og det blir mulig å kjøpe dagspass for aller første gang. Dessuten starter vi opp en satelittfestival i Beirut i september, som heter “Beirut & Beyond”, og lager en miniversjon av denne under Oslo World Music Festival. Nye spillesteder for i år er Folketeatret, Jaeger og Deichmanske på Schous plass.
Her er de seks ferskt annonserte artistene:
Åpningskonsert: Bugge Wesseltoft pres. OK World ensemble. Spillested: Oslo Konserthus
Et bestillingsverk skrevet av Bugge Wesseltoft, en produksjon som startet i 2011. Ensemblet heter nå OK World og er satt sammen av musikere fra India, Libanon, Mosambik, Spania og Norge. Vi har fulgt prosjektet på reise gjennom tre kontinenter i 2012 og 2013 og gleder oss til plata kommer ut, i forkant av festivalen og filmen avsluttes, på åpningsdagen til Oslo World. 29.oktober i Oslo Konserthus.
Mer info: http://www.osloworld.no/nyheter-2013/bugge-wesseltoft-med-ok-world-ensemble/
Baloji (Kongo). Spillested: Parkteatret.
Baloji, hvis navn betyr “trollmann” på Swahili ble født i Kongo i 1978. Da han var fire år gammel flyttet han og faren til Belgia, hvor han som tenåring oppdaget hip-hop, grafitti, rap og dance.
Mer info: http://www.osloworld.no/nyheter-2013/baloji/
Mark Ernestus pres.: Jeri-Jeri (Senegal/Tyskland)
Teknoprodusenten Mark Ernestus bak labelen Basic Channel og prosjektet Rhythm & Sound har lagt sin elsk på Senegal, og funnet bandet Jeri-Jeri. Dette er suggererende trommer og vakker vokal. Låter gis ut løpende.
Mer info: http://www.osloworld.no/nyheter-2013/mark-ernestus-pres-jeri-jeri/
Owiny Sigoma Band (Kenya/UK)
Et av medlemmene spiller i Gorillaz, Damon Albarn produserte deres første album og de er signert på Giles Peterson sitt plateselskap. Storbritannia er Kenya. Og Kenya er Storbritannia. Owiny Sigoma Band kan i det minste få det til å virke slikt at globaliseringen endelig har blitt fullendt. At landegrenser og nasjonalitet ikke lenger betyr noe som helst. Vel, i hvert fall nesten.
Mer info: http://www.osloworld.no/nyheter-2013/owigny-sigoma-band/
Jeri-Jeri og Owiny spiller sammen på Rockefeller.
Iyeoka (Nigeria/US). Spillested: Parktearet
Amerikansk-nigerianske Iyeoka Okoawo begynte å gi ut musikk på midten av 2000-tallet, i form av albumet Black & Blues, proklamerte hun først og fremst dystre og intense dikt – stemninger styrket av backingbandet The Rock by Funk Tribes sparsommelige jazzarrangementer.
Mer info: http://www.osloworld.no/nyheter-2013/iyoeka/
Dino Saluzzi Trio (Argentina). Spillested: Kulturkirken Jakob
Argentineren Dino Saluzzi er en av de musikerne i vår tid som har gjort mest for å forene europeiske og latinamerikanske musikkimpulser. Siden 1950-tallet har hans musikk krysset både genre- og landegrenser.
Mer info: http://www.osloworld.no/nyheter-2013/dino-saluzzi/