- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
Trivellino, som selv er valgt inn i Eldrerådet og har vært aktiv i ulike innvandrerorganisasjoner siden 80-tallet, ser dette som et tilbakeslag.
– For meg var det en tabbe å omgjøre valgprosessen. Tidligere kunne medlemmene i de flere hundretalls organisasjonene som utgjorde det gamle Rådet for innvandrerorganisasjoner velge mellom ulike representanter.
Viktig å se på kriterier
I 2020 ble rådet erstattet av det nyopprettede Rådet for flerkulturelle minoriteter. Nå velges representantene direkte av kommunen.
– Nedleggingen av det gamle rådet har ført til at innvandrere i Oslo har mistet en arena for medbestemmelse, selv om man fortsatt kan sende inn forslag på navn. Jeg synes dette er en trist utvikling.
Trivellino mener det er viktig å sette spørsmålstegn ved at innvandrerbefolkningen ikke lenger kan velge egne rådsrepresentanter direkte.
– Jeg er ikke kritisk til det nye systemet i seg selv, eller de som har blitt valgt ut, for det er sikkert folk med gode hensikter. Her er det viktig å se på kriteriene, og spesielt på tillit. Som tidligere rådsmedlem vet jeg at man representerer en spesifikk gruppe i befolkningen.
Valg som opplæring
Nå som direktevalgene er sløyfet har innvandrere i Oslo mistet en form for opplæring, hevder han.
– En stor del av spesielt nyankomne kommer fra land som ikke har demokratiske prosesser. Å stemme, selv om det er til et rådgivende organ, har for mange vært en opplæring i det norske politiske systemet og en form for integrering. Folk som har stilt opp har etterhvert også skaffet seg kompetanse til å gå videre med organisasjonsliv og lokalpolitikk.
Selv om kommunen ikke har lovplikt til å ha et råd for innvandrere med direktevalg, handler dette om mer en valgprosesser.
– Jeg ser det som viktig at man har en instans som velges av folk, og som gjenspeiler behovene til byens innvandrerbefolkning.
Tilbakeviser kritikk
Kritikken om at innvandrere i Oslo har mistet en arena for medbestemmelse er ikke
berettiget mener byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen.
– Trivellino viser til valgordningen for Rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo (RiO) som han satt i frem til 2020, og satt selv i innvandrerrådet da de foreslo for Oslo kommune å endre valgordningen og sammensetningen av rådet. Det var i praksis et råd for innvandrerorganisasjoner som valgte sine representanter på bakgrunn av organisasjonstilhørighet. Medlemmene i det nye rådet for flerkulturelle minoriteter er valgt som representanter for hele den flerkulturelle befolkningen i Oslo. Jeg mener at den nye valgordningen sikrer bedre og bredere involvering av innbyggere med flerkulturell bakgrunn.
Tungvint valgsysmtem
Hansen sier erfaringene var da at valgordningen var tungvint, og krevende å få representanter fra organisasjonene til å stille til valg.
– Kun et mindretall av cirka 300 registrerte organisasjoner fremmet kandidater til valget. Derfor foreslo RIO at alle som ønsket kunne registrere sitt kandidatur slik at alle flerkulturelle miljøer i Oslo kunne engasjere seg og få eierskap til rådet.
Videre viser hun til at det har skjedd store endringer i Oslo siden 80-tallet.
– Byen har blitt en smeltedigel av mennesker med forskjellig bakgrunn. I tillegg til en stor innvandrerbefolkning, har vi nå en stor gruppe personer med innvandrerforeldre som er født og oppvokst i Oslo. Samlet bor det 235 223 personer som tilhører disse to gruppene i Oslo, ifølge SSB.
Fokus på sammensetning
Oslo har også blitt en by med en stor samisk befolkning og flere innbyggere fra de nasjonale minoritetene bor her, sier Hansen.
– Byråden har derfor vært opptatt av å inkludere denne bredden av erfaringer, kunnskap og engasjement. Kommunen har invitert aktuelle organisasjoner og miljøer til å foreslå kandidater til det nye rådet. Kommunen har også hatt et åpent registreringsskjema på sine nettsider hvor alle kunne sende inn sin nominasjon til rådet. For oss har denne prosessen gitt et bredt sammensatt råd der innvandrerbefolkningen er godt representert. Vi har lagt vekt på at rådet skal gjenspeile mangfoldet i byen vår.