- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
En slutterklæring om Tyrkia var det første som ble ferdig på torsdagens videotoppmøte i EU.
De 27 EU-landenes ledere understreker at de setter pris på at Tyrkia huser rundt 4 millioner syriske flyktninger, og EU vil fortsette å gi penger til dette arbeidet «i Tyrkia, samt Jordan, Libanon og andre områder i regionen», heter det i en uttalelse fra møtet.
Fra Brussel kommer det også et ønske om å styrke samarbeidet om håndtering av migrasjon langs alle rutene mot Europa.
Tyrkia har stanset leteboring i gass i havområder Kypros og Hellas gjør krav på. Samtalene med sistnevnte om en omstridt grense til havs er i gang igjen, og det ser lovende ut for FN-ledede samtaler om Kypros.
EU åpner derfor for en oppdatering av en 25 år gammel tollunion, høynivåsamtaler om saker der de to partene har felles interesser og bedre mobilitet og mellommenneskelige forbindelser.
– De siste månedene har vi sette en positiv utvikling, men situasjonen er fortsatt skjør, sa utenrikssjef Josep Borrell før toppmøtet.
Det var ikke lagt opp til noen formelle vedtak om forholdet til den vanskelig naboen i sørøst denne gangen. Konkrete tiltak er ventet først ved toppmøtet i juni.
Ifølge Financial Times-korrespondent Mehreen Khan blokkerer Østerrike en diskusjon om fordeling av 10 millioner ekstra vaksinedoser. Planen er å gi dem til de landene som trenger dem mest, men Østerrike er misfornøyd med at de ikke er på den listen.
Samtidig viser en oversikt viser at landet faktisk ikke er blant dem som ligger særlig dårlig an i vaksineutrullingen. 17,8 prosent av landets voksne befolkning har fått minst én dose. Dermed kan det bli vanskelig for statsminister Sebastian Kurz å samle støtte for sitt syn.
Etter det NTB forstår, er diskusjonen på møtet dreid over på EUs indre marked, digitalisering og industripolitikk mens de venter på Biden. Etterpå vil de ta opp tråden i pandemidebatten.
Opprinnelig skulle lederne også ha diskutert forholdet til Russland, men den debatten er utsatt til de kan møtes i samme rom senere i år. I stedet blir det gitt en redegjørelse fra Borrell om et forhold som er blitt så anstrengt at Kremls talsmann nylig sa at EU har kastet muligheten til å ha et forhold til Russland «i søpla».