- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Oslo-politiet har kartlagt forekomsten av hatkriminalitet i 2012 i en rapport som ble lansert mandag. I Oslo mottok de 47 anmeldelser for straffbare handlinger der motivet var rasistisk, fremmedfiendtlig, homofobisk eller begrunnet i annen gruppetilhørighet. På landsbasis var tallet 216. Avstanden er stor til Sverige, hvor politiet i 2011 mottok 5490 anmeldelser for hatkriminalitet, skriver Klassekampen.
– Vi må bli flinkere til å registrere. I Norge har vi doble mørketall når det gjelder hatkriminalitet, sier rapportansvarlig Ingjerd Hansen fra strategisk stab i Oslopolitiet.
Hun viser til at mange forhold ikke anmeldes. I tillegg er det flere forhold som anmeldes, men som ikke registreres som hatkriminalitet, fordi det ikke oppfattes slik.
– Én ting svensk politi er gode til, og som vi skal ta med oss i vårt arbeid, er å stille spørsmålet «Hvorfor tror du dette rammer deg?», sier Hansen til Klassekampen.
Først tatt på alvor etter Facebook-kommentar
Samfunnsdebattanten Yousef Bartho Assidiq har tidligere fortalt Klassekampen om hvordan han ble truet på livet etter å ha demonstrert mot en islamfiendtlig markering i Århus i fjor. Truslene ble framsatt på papir utenfor hans bopel.
Assidiq gikk på sentrum politistasjon i Oslo for å anmelde, men følte seg dårlig ivaretatt.
– Jeg ble møtt med at saken antakeligvis ville bli henlagt allerede i skranken. Det at jeg måtte skrive anmeldelsen selv, var også en barriere for meg, sier Assidiq.
I etterkant skrev han på Facebook om opplevelsen sin.
– Da fikk jeg kontakt med en politimann, som hentet meg på jobb dagen etter, kjørte meg ned på politistasjonen, hvor jeg gikk rett i avhør, sier Assidiq.
Skuffet over henleggelse
I etterkant har han tenkt mye på hvordan man kan fange opp dem som ikke er samfunnsdebattanter med 5600 følgere på Facebook, eller som kan dra på politistasjonen med et fjernsynskamera på slep.
– Politiet må møte folk på en annen måte, og frivillige organisasjoner må følge opp dem som utsettes for hatkriminalitet gjennom anmeldelsesprosessen, sier han til Klassekampen.