En av ti i oljebransjen er arbeidsinnvandrere

Flere utlendinger i oljebransjen, er en av konklusjonene i Norsk Industris nyeste konjunkturrapport.
Foto: flickr.com
Andelen arbeidsinnvandrere i oljebransjen er doblet på ti år. Norsk olje og gass peker på ingeniørmangel som hovedårsaken til økningen.

For ti år siden var hver tjuende oljearbeider arbeidsinnvandrer. På ti år har andelen i bransjen fordoblet seg, skriver Aftenbladet. 

Bransjeforeningen Norsk olje og gass peker på ingeniørmangel som en av hovedårsakene.

– Vi har i de siste årene hatt stor oppdragsmengde og høy aktivitet, samtidig som det har vært ingeniørtørke i Norge. Vi tror at den store økningen av arbeidsinnvandrere i vår bransje i stor grad skyldes mangel på norske spesialister. Dermed har man vært nødt til å bruke utenlandsk arbeidskraft for å få det til å gå rundt, sier informasjonssjef Thina Hagen i Norsk olje og gass til avisen.

Flest vest-européere
Arbeidsinnvandrerne til oljebransjen er i all hovedsak fra Vest-Europa. Storparten av arbeidsinnvandrerne er briter, men også svensker, polakker, dansker, tyskere, franskmenn, russere, indere, iranere og amerikanere gjør seg bemerket på statistikken.

Ifølge Hagen er det ingenting som tyder på at trenden vil snu.

– Vi har for lite ingeniørkompetanse i Norge, og det har vi hatt de siste 20 årene. Nå går de store etterkrigskullene av med pensjon, og jeg tror ikke det er nok norske ingeniører til å erstatte disse en gang. Vi har ikke så mange å ta av. Om aktiviteten går opp og antallet prosjekter øker så trenger vi mer ingeniørkompetanse. Finnes ikke denne i Norge så har man tre valg: Enten må man avlyse prosjekter, sette de ut til andre eller hente inn kompetanse fra utlandet, sier hun til Aftenbladet.