Navnene på de to er oppdiktet av sikkerhetshensyn. Sara og Mina møttes for seks år siden i Libanon og ble venner. Siden kom Sara til Norge, mens Mina ble boende i hjemlandet Syria. De opprettholdt kontakten via mobiltelefon og en dag fortalte Mina at hun hadde falt for Sara. Sara merket at hun ble veldig glad og oppdaget snart at hun gjengjeldte følelsene.
Farlig forhold
Det er rundt to år siden vennskapet mellom de to kvinnene ble til noe mer, skriver Vårt Land som omtaler saken.
Kjærlighetsforholdet mellom de to er farlig og vanskelig. Sara er redd for å bli utstøtt av familien sin i Norge og frykter at Mina kan bli drept av sin familie i Syria. De to har timelange telefonsamtaler hver dag.
Paret ønsker å leve livet sammen. Et forlovelsesvisum vil gi Mina lov til å komme til Norge. Da må de gifte seg innen fem måneder før Mina deretter kan søke familieinnvandring med Sara som ektefelle, skriver Vårt Land.
Avslag fra UDI
Men i november i fjor avslo Utlendingsdirektoratet (UDI) Minas søknad om forlovelsesvisum. I begrunnelsen heter det at UDI ikke tror Mina vil returnere til Syria dersom videre opphold blir avslått. UDI sier de har lagt avgjørende vekt på at Mina «kommer fra et land med stort utvandringspotensiale.». Videre mener UDI at de to ikke har et etablert forhold siden de ikke har møtt hverandre fysisk etter at de ble kjærester.
«Vi er derfor usikre på om dere har til intensjon å inngå ekteskap i Norge», står det i avslaget. I tillegg peker UDI på innvandringsregulerende hensyn. De frykter at dersom det er mange søkere i samme situasjon, vil medhold her føre til at mange andre får forlovelsesvisum uten at de ordinære vilkårene er oppfylt. «At det er vanskelig å være homofil i Syria utgjør ikke i seg selv sterke menneskelige hensyn i lovens forstand», sier UDI.
Skeive kvoteflyktninger
Det er ifølge Vårt Land mange år siden Sara kom til Norge på familiegjenforening med foreldrene. Hun har norsk oppholdstillatelse. Avslaget på forlovelsesvisumet kom noen måneder etter at regjeringen kunngjorde at de for første gang vil prioritera skeive kvoteflyktningar. Dette er flyktningar som blir plukka ut av FNs Høgkommissær for flyktningar.
Drapstrusler
Familien til Mina i Syria har oppdaget at de to jobber for å få gifte seg i Norge. I januar mottok hun drapstrusler fra den ene onkelen. Mina har måttet gjemme seg for familien og bor hos venner. Hun har oppgitt Sara som kontaktperson til alle hun stoler på i tilfelle noe skulle tilstøte henne.
Sara tror onkelen mener alvor med truslene:
– Det har med ære og skam å gjøre. Dersom familien finner ut at ei jente er lesbisk, må familien drepe henne fordi hun skader æren til familien, sier hun til Vårt Land.
Klaget på avslaget
Mina i Syria har klaget på avslaget fra UDI. I klagen skriver advokatfullmektig Ida Tønnessen ved Advokatfirmaet Schjerven Hansen at det ikke er uvanlig i dagens samfunn at kjærlighetsforhold blir holdt vedlike gjennom telefonkontakt. Tønnesen tar opp den vanskelige skvisen de to kvinnene er i:
– UDI tror ikke på at Sara og Mina er ordentlige kjærester, samtidig som de ikke har sjanse til å gifte seg for å bevise at de er det.
Heterofile par kunne løst situasjonen ved å gifte seg i et naboland. Dette går ikke for Sara og Mina, siden de to er kvinner.
«Denne muligheten er stengt for Sara og Mina da det ikke er tillatt med likekjønnede ekteskap hverken i Syria, nabolandene eller nærliggende land», skriver Tønnessen i klagen. Å få tillatelse til å reise til Norge for å inngå ekteskap er dermed ifølge Tønnesen den eneste muligheten de har til å kunne leve et familieliv sammen.
Homofili kan gi tre år i fengsel
Likekjønnet sex – eller «unaturleg samleie» som det står i artikkel 520 i syrisk straffelov – kan straffes med opptil tre år i fengsel.
Etter at Mina skal ha blitt truet av onkelen, har Tønnesen sendt en oppfordring til UDI om å prioritere klagen. UDI har foreløpig ikke besvart klagen, men Sara er blitt kalt inn til intervju hos politiet for nærmere gransking av saken.
Grunnet koronapandemien er ventetiden på intervju i familieinnvandringssaker nå 13 måneder i i Øst politidistrikt.
Saken opp i Stortinget
Situasjonen som Sara og Mina er i, har nådd Stortinget.
SV-representant Nicholas Wilkinson har tatt opp situasjonen deres og spurt justisminister Monica Mæland om regjeringen vil prioritere familiegjenforening mellom likekjønnede.
Mælands svar i spørretimen var at dette gjaldt få saker, og at hver sak skal behandles for seg.
Likestillings- og diskrimineringsombodet har tidlegere kritisert regelverket rundt familiegjenforeining av likekjønnede. Som svar har UDI satt i gang ekstra opplæring av ansatte i slike saker. I tillegg skal hver sak bli vurdert av flere saksbehandlere før det fattes vedtak.