Røde Kors-telefonen har mottatt henvendelser om unge helt ned til i 11-års alderen som frykter å bli utsatt for tvangsekteskap ved utenlandsreise.
Det skriver Anne Marte Stifjeld og Tone Salthe, henholdsvis prosjektleder og prosjektmedarbeider i Røde Kors-telefonen i en kronikk på Nrk Ytring i dag.
Fra 2008 til 2012 mottok Røde Kors-telefonen 214 henvendelser om mindreårige som fryktet tvangsekteskap, og 53 fra eller om barn som allerede var tvangsgiftet, kommer det fram i kronikken.
– Etter vår erfaring omgår enkelte familier regelverket om giftermålsalder ved å gifte bort sine barn gjennom religiøse seremonier eller ved uregistrerte vigsler. Slike uregistrerte ekteskap oppfattes i enkelte miljø som mer bindende enn juridisk gyldige ekteskap. Først etter at barnet fyller 18 år registreres ekteskapet i Norge for deretter å kunne søke om familiegjenforening, skriver de to og fortsetter:
– En annen måte å omgå regelverket om giftermålsalder er å forlove bort sine barn bort i ung alder. Barneloven § 30a sier at avtaler om ekteskap som foreldre gjør på vegne av sine barn, ikke er bindende. Vi oppfatter denne lovparagrafen som utydelig på om arrangerte barneforlovelser er lovlige i Norge, og oppfordrer myndighetene til å tydeliggjøre i barneloven om dette er forbudt eller ikke.
I kronikken henvender forfatterne seg til barneminister Inga Marte Thorkildsen med et enkelt og direkte spørsmål:
– Hva tenker du å gjøre med dette?