- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
– Språket er det viktigste. Kan du ikke snakke norsk er det et stort problem, sier kinesiske Weizhe Hagen, som kom til Norge i 1995, til NRK.
Etter at lastebilen hun satt i veltet da hun tjenestegjorde i det kinesiske militæret i tenårene, mistet hun mye av hørselen sin.
Velten gjorde det vanskelig å følge med i vanlig norskundervisning. Det var før hun fikk plass på norskundervisning for hørselshemmede ved Oslo voksenopplæring Skullerud.
Faller utenfor
Ifølge en kartlegging av voksne deltagere i norskopplæring sliter 20-25 % av innvandrere med hørselsproblemer. Tallene er hentet fra en europeisk kartlegging og Oslo voksenopplæringen på Skullerud.
– For hørselshemmede er det vanskelig å bli integrert. De har problemer med å høre hva folk sier til dem i dagliglivet, sier Thorild Løkkeberg Pedersen.
Grunnene til at mange innvandrere sliter med hørselsskader er mange og forskjellige. Noen kommer med krigsskader, andre har mistet hørselen på grunn av sykdom som hjernehinnebetennelse, eller en ørebetennelse som ikke er behandlet.
Men det er vanskelig å oppdage hørselskadene fordi mange helst vil dekke over problemet.
– Man kan kanskje bli oppfattet som treg, eller litt sen til å lære. Folk har ikke lyst til å bli stigmatisert, påpeker Pedersen overfor NRK.