- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Hun og mannen Erfan Tarin er kurdere, kommer opprinnelig fra Iran og er ikke religiøse. Paret føler de blir trakassert av den muslimske majoriteten i nabolaget. Spyttklysen er bare en av flere episoder, forteller de til osloby.no.
En varm maidag sitter Shekari ved lekeplassen. Sola skinner. I bakgrunnen hopper døtrene Alica (3) og Atosa (2) rundt i sommerkjoler.
– Jeg skal gi deg et råd om hvordan du kler på din datter, sier en eldre kvinne som har kommet bort. Shekari kvepper til: “Hva mener du?”
– En jente skal være godt dekket til. Vi muslimer skal ikke kle oss slik, sier kvinnen.
– Blitt verre
For tre år siden avdekket Aftenposten utstrakt moralkontroll i det offentlige rom i enkelte miljøer og nabolag i Oslo. Særlig på Grønland var det mange episoder.
For over ett år siden flyttet Tarin og Shekari flyttet fra Tøyen til Furuset. Tarin mener situasjonen ikke har bedret seg siden den gang. Snarere tvert om.
– Tar man opp slike ting, blir man fort kalt rasist. For eksempel hvis man sier nei til hijab. Samtidig skal muslimene selv få lov til å kommentere hvordan våre jenter kler seg fordi de tror vi er muslimer, sier hun til osloby.no.
Hun tror særlig ikke-religiøse fra Midtøsten opplever et ekstra sterkt press.
– Mange som flyktet fra Iran flyktet fra det religiøse statspolitiet og manglende frihet. Da er det ekstra sårt å oppleve lignende tendenser på gaten her i Norge, mener Tarin.
Feilslått sosial kontroll
Michael Cruz jobber som integreringsrådgiver i bydelene Grorud, Stovner og Bjerke, og bor selv i Groruddalen. Han kjenner seg igjen det Tarin og Shekari forteller, og mener Oslo på mange måter er en segregert by.
– I noen strøk og nabolag bor det mange pakistanere, andre steder domineres av somaliere. Jo mer ensartet et område er, jo sterkere blir den sosiale kontrollen.
– Sosial kontroll er egentlig noe positivt ved at man passer på hverandres unger. Men noen ganger opplever man at den sosiale kontrollen går på tvers av det man forventer i Norge. Og da kan den sosiale kontrollen bli feilslått, sier Cruz til osloby.no.