- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Flere lettelser er lansert i de nasjonale pandemi-tiltakene fra regjeringen, mens Oslo holder igjen.
Under en pressekonferanse orienterte byrådsleder Raymond Johansen om koronasituasjonen og sa at Oslo ennå ikke kan gjenåpne.
– Vi må ha strengere lokale regler i Oslo slik vi har hatt gjennom hele pandemien. Og som statsministeren sa, er lokale tiltak helt nødvendige for å holde nasjonal kontroll.
Oslo-situasjonen betyr at en stor del av ramadan-markeringen må gjøres utenfor moskeene, frem til en eventuell gjenåpning.
Fokus på smittevern
Arshad Jamil i Islamic Cultural Centre (ICC) sier den nåværende situasjonen gjør det vanskelig å planlegge.
– Kommunen må ha de tiltakene som skal få smitten under kontroll. Sammen med flere moskéer har vi hatt flere ukentlige møter med nasjonale og lokale myndigheter for å se hva vi kan gjøre for å sikre en best og sikrest mulig markering.
ICC har siden pandemistarten hatt fokus på smittevern, sier han.
– Utifra situasjonen har vi hatt adgangskontroll, og nå som vi er stengt har vi oppfordret til digitale markeringer. Her må vi rose ledelsen og frivillige for god innsats. Vi ber folk spesielt være varsomme med å ha samlinger hjemme hos seg av smittevernshensyn. I Oslo har vi hatt en til tider utfordrende situasjon og vi oppfordrer folk til å holde ut litt til, slik at vi kan samles til neste Eid-feiring om tre måneder.
Åpner – men strammer inn
Utenfor Oslo har flere kommuner åpnet. I Bergen moské, som normalt kan romme 500 personer, samlet 100 personer seg til fredagsbønn i moskeen sist helg.
Imam Muhammed Azeem sørget for at alle holdt én meter avstand.
– Vi er veldig glade for at vi har fått mulighet til å samle oss i moskeen under ramadan. Vi håper at situasjonen blir enda bedre fram mot sommeren, sier han til NRK.
Samtidig har byrådsleder Roger Valhammer varslet innstramninger fra og med neste uke.
– Tiltak rettes mot skoler og barnehager med mye smitte, begrensninger knyttet til idrett og fritidsaktiviteter, begrensninger knyttet til arrangementer og sosiale sammenkomster, og krav til bruk av munnbind, sier han til ABC Nyheter.
Håper på Eid-feiring
Rabita-moskeens forstander, Basim Ghozlan, mener nedstengning har vært en viktig avgjørelse.
– Vi har ingen sjanse til å holde fysiske arrangementer slik situasjonen er i Oslo nå. I stedet satser vi på aktiviteter på nett.
Ghozlan forstår at folk er lei seg over at man heller ikke i år kan samles.
– For mange er det å kunne samle familier og venner en svært viktig tradisjon under høytiden, siden dette er noe muslimer har vokst opp med, men det er viktig å kunne vise forståelse for det som skjer i forhold til konronasituasjonen. Vi holder stengt fordi dette er en samfunnsdugnad, som gjelder alle.
Ghozlan har vært i kontakt med andre moskéer rundt omkring i landet, hvor tiltakssituasjonen er endret.
– Noen vil kunne begynne å åpne med begrenset antall. Hvis Oslo letter opp etter månedsskiftet, håper vi å kunne holde fredagsbønn med opptil 100 og avstandstiltak og Eid-feiring i mai.