Vil skape en plattform for å bekjempe hat og rasisme på nettet

Vil rekruttere digitale myteknusere

 
Foto: flickr.com
I høst skal Norsk Folkehjelps Fordommer Fordummer-kampanje doble innsatsen i kampen mot rasistisk sjikane og annen hatretorikk på nettet.

Kampanjen, som er i regi av Norsk Folkehjelp, har som formål å mobilisere mot fordommer og myter, og til å skape en nyansert debatt om flerkultur, innvandring og integrering.

– Konkret skal arbeidet denne høsten handle om å mobilisere personer som kan være myteknusere på nett, siden veldig mye av hatretorikken og mytespredningen foregår her, forteller Antje Bomann-Larsen, som til daglig jobber som rådgiver ved flyktning- og integreringsenheten i Norsk Folkehjelp.

Hatretorikk førsteprioritet
Kampanjens Facebook-side har eksistert siden 2010, og har i dag 24 500 tilhengere. Tidligere i år ble fordommer.no opprettet som egen hjemmeside. Her skal det i løpet av høsten lages en egen “myteblogg”, hvor myteknuserne skal ta tak i og bekjempe fordommer.

Antje Bomann-Larsen tror arbeidet mot hatretorikk blir viktigere fremover.
Foto : npaid.org

Hatretorikk har blitt utropt til arbeidssak nummer én av statssekretær Torgeir Larsen, og det er en oppfattelse vi deler.

– Vi skal holde fire konferanser i Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø, samt ha skrivekurs for digitale myteknusere. Vi ønsker å gi motstemmene en plattform hvor de på egne premisser kan bidra til positive endringer.

– Viktigere i tiden fremover
Kampanjen startet i 2010. I mellomtiden har man her hjemme hatt et terrorangrep den 22. juli, og et stadig hardere debattklima, særlig på nett.

– Hatretorikk har blitt utropt til arbeidssak nummer én i Europa av statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet, og det er en oppfattelse vi deler. Temaet vil helt klart bli viktigere i tiden fremover, mener Bomann Larsen.

Nettsiden fordommer.no er finansiert med midler fra salget av minne-CDen Mitt Lille Land, utgitt i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli, mens resten av kampanjen er muliggjort gjennom et samarbeid med Fagforbundet og prosjektstøtte fra Extra-Stiftelsen.

– Vi håper selvsagt dette fortsetter, og at vi får prosjektmidler ut over neste år. Konferansene vi holder i høst skal danne grunnlaget for en motbevegelse, for dem som ønsker en mer nyansert debatt som ikke preges av hatefulle ytringer og fordummende fordommer, forklarer hun.

– Vi har alle fordommer
– Hvorfor valgte dere navnet Fordommer fordummer?

– Selve uttrykket har vært brukt lenge av Norsk Folkehjelp. Vi anser det slik at alle har fordommer, men disse blir fordummende hvis man ikke er oppmerksomme på dem. Noe som er skummelt med utbredte myter er at de får konsekvenser for mange grupper som i verste fall blir trakassert eller diskriminert, påpeker Bomann-Larsen.

– Kan navnet få folk til å gå i forsvar?

– Jeg vil heller tro at folk flest først og fremst lar seg provosere over det som foregår “nederst” på internett, i kommentarfeltene på mange nettsteder.