– Vi islamkritikere blir ofte forsøkt tiet ihjel av pressen eller fremstilt som Breivik-venner, men vi var de første til å ta avstand fra Breivik.
Slik åpnet Ronny Alte, tidligere leder for Norwegian Defence League, sin tale foran Stortinget, der blant annet Arne Tumyr, kjent som leder av Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og Kjersti Margrethe Adelheid Gilje, som har vært tilknyttet flere islamkritiske bevegelser også hadde møtt opp og holdt taler.
Kjersti Adelheid Gilje fikk oppmerksomhet i riksmedia da hun skrev på Facebook at hun støtter Breivik og at talen hans i retten var “helt enorm” og at Breivik selv er “sylende skarp”. Samtidig understreket hun at hun tar avstand fra handlingene.
Islam er ikke forenlig med menneskerettigheter. Europa trues av islam.
I talen sin foran Stortinget i dag var hun også svært krass i tonen og kalte islam en “ond ideologi” som vi “ikke vil ha i Norge”.
– Islam er problemet
Også Arne Tumyr hevder overfor Utrop at islam er selve problemet.
– Islam er ikke forenlig med menneskerettigheter. Europa trues av islam, sier han.
– Men mange muslimer er for menneskerettigheter og frihet slik vi kjenner den i Europa. Vi har hatt mange moderate muslimer i vår redaksjon. De skiller ikke seg stort fra andre nordmenn. Hva er din kommentar til det?
– Hvor er de moderate i dag? Hvor var de da 3000 muslimer demonstrerte her i Oslo og ropte ‘Drep Salman Rushdie”? Sannheten er at de moderate muslimene ikke tør å stå fram, for da kan de bli drept. Muslimer er de som lider mest under islam, svarer Tumyr.
– Så du mener at islam i seg selv er problemet?
– Det er det, bekrefter Tumyr.
Tidligere NDL-er: – De moderate finnes
Ronny Alte, som trakk seg ut av NDL i forbindelse med Breivik-rettsaken, da han insisterte på å ta klart avstand fra terroristen, var mer forsonlig da vi snakket med ham etter talen.
– Det er som jeg har sagt før: Det viktige er ikke hva du tror på, men hvordan du behandler andre mennesker. Mange muslimer tror fremdeles på en fundamentalistisk tolkning av Koranen, men det finnes også andre tolkninger.
– Så du mener at det er mulig å være muslim og samtidig omfavne menneskerettighetene og leve etter moderne norske verdier?
– Ja.
– Vinner ikke oppslutning slik
I talen sin fokuserte Alte på at islamkritikerne, som han selv regner seg for, må få lov til å si hva de mener uten å bli stemplet som rasister og uten at barna deres skal lese om dem i media omtalt som høyreekstreme og ytterliggående.
Til stede blant publikum fant vi journalist Øyvind Strømmen, forfatteren av bøker som Det mørke nettet og Den sorte tråden.
– Det er som vanlig få oppmøtte når disse aktivistene har markeringer. Jeg har ingen tro på at en slik demonstrasjon vil føre til at disse folkene får mer støtte, sier han til Utrop.
– Knebles ikke
Shoaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk Råd, nå ansatt i Antirasistisk Senter, fikk tilbud om å tale under markeringen, men takket nei. Han hadde likevel møtt opp for å få med seg det som ble sagt.
– Det er viktig å følge med, påpeker han. – Det er også helt greit at aktivister fra disse gruppene får holde en markering foran Stortinget. Mange av dem har et verdensbilde som går ut på at de knebles, ikke har ytringsfrihet osv. Men denne markeringen viser jo at det ikke stemmer. Det er nyttig at de selv får erfare det, slik at noe av den feilaktige virkelighetsoppfatningen deres kanskje kan korrigeres, sier han til Utrop.