- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
For den kommende kolleksjonen har IKEA nådd ut til lokale designere i Jordan, Thailand og India, og sammen med sosiale bedrifter opprettet LOKALT – et moderne uttrykk for tradisjonelt håndverk inspirert av lokale tradisjoner.
LOKALTs designere er designduoen Ploypan Theerachai og Decha Archjananun basert i Bangkok, Tania Haddad fra Amman, og IKEAs interne designer Akanksha Deo.
Næringslivspartnerne som bidrar til LOKALT-samlingen er Jordan River Foundation i Jordan, Doi Tung i Thailand, Industree i India og kvinnelige vevere i firmaet Diamond i India.
– LOKALT er en samling med moderne og uttrykksfulle inntrykk av tradisjonelt håndverk. Den er full av sære detaljer som forteller historier fra stedene der produktene faktisk blir laget. Keramikken gir en hyllest til den thailandske måten å servere mat på, det er glimt av hverdagen i Amman i hjemmetekstiler og uttrykksfulle former inspirert av den indiske arven i putetrekk og tepper, sier Maria O’Brian, kreativ leder i IKEA.
Flyttet til Sverige under pandemi
IKEAs interne designer Akanksha Deo flyttet til Sverige under pandemien som del av prosessen, som hun kalte morsom prosess under en pressekonferanse.
– Noe av det viktigste vi har lært er at vi er forskjellige, men også veldig like. Om vi kommer fra ulike land og kulturer så er de kreative prosessene ofte de samme. For meg har det vært inspirerende å møte designere fra hele verden. Vi har alle ideer og ser på mulighetene et slikt internasjonalt tiltak tilbyr, for gjennom kunnskapsdelingen skjer magien.
Archjananun og Theerachai sa seg enige.
– Vi har hatt de samme erfaringene ved å bruke lokalt arebidskraft her i Thailand. For oss har hele prosessen vært en øyeåpner.
– Jeg ble imponert over de andre designere, og dette er noe skaper langtidseffekter, sa jordanske Haddad.
Vevere med miljøbevissthet
Kolleksjonen Akanksha har ansvar for fremmer tradisjonelle indiske teknikker, som kommer frem i håndverket.
– Kvinnelige vevere har spesielle teknikker, og så var det spesielt å se hvordan de anvendte bananrester. Her er det ingenting som kastes bort, og man tenker både på å skape arbeidsplasser og fotavtrykket.
Gjennom slike prosjekter kan IKEA gi marginaliserte folk sjansen til jobb, og få til produkter som har god kvalitet og er miljøvennlige.
– I India har veving tradisjonelt vært et mannsyrke. Slikt får vi inkludert kvinner på landsbygda inn i jobbmarkedet og gir dem mulighet for økonomisk selvstendighet.