Rawdah Mohameds Instagrambilde av en hånd med påskriften Hands off my hijab gikk viralt. Muslimske kvinner over hele verden, fra USA, Canada, Storbritannia, Nigeria, Sør-Afrika og Quatar, har delt sine egne bilder under hashtaggen.
I en kommentar til Harper’s Bazaar forteller Rawdah Mohamed om hvorfor hun valgte å utfordre det kontroversielle hijab-forbudet. Hun forteller også om sine egne selvopplevde erfaringer i moteverden, skriver Melk & Honning.
– Smil, ikke snakk
– Hindringene muslimske kvinner møter vises i alle fasetter av livet, inkludert i arbeidslivet, sier Rawdah Mohamed. Der hun selv har blitt møtt med mest diskriminering er fra det hun det hun kaller moteverdenenes portvoktere, hovedsakelig de som jobber innen PR, samt casting directors.
Hun har delt deler av kommentaren sin til sine 121 000 følgere på Instagram:
–I moteindustrien når man snakker om mangfold, tokenisme og giftig miljø for modeller blir sjelden casting directors og deres bidrag til problemet nevnt. Før en casting blir du bedt om å sjarmere deg til en jobb, å smile, men ikke snakke for mye. Helst bør du ikke si noe i det hele tatt. De hater modeller som snakker. Imponer dem med heller med gangen din, skriver Mohamed blant annet.
Ikke akseptert av lærere
Og hun fortsetter angrepet på “portvokterne” i modellverdenen:
–De bryr seg ikke om modellene eller deres alder. Som voksen må man være bevisst på måten man snakker med en 16- eller 15-åring på. Det er bisart hvordan voksne menn og kvinner får verbalt mishandle og komme med nedsettende kommentarer om kroppene til unge jenter som kan føre til evig kroppsdysmorfi. Hadde det vært et hvilket som helst annet yrke der voksne jobber med unge mennesker, ville det aldri blitt akseptert. En lærer vil aldri kommet unna med å snakke til elevene sine slik en casting-ansvarlig gjør.
Amnesty International
Det var tidligere i år at Frankrike igjen stemte for et lovforslag som vil forby bruk av hijab for mindreårige kvinner.
Amnesty International fordømmer lovforslaget, og kaller det et overgrep mot rettighetene til religiøse minoriteter, spesielt muslimer. Skal lovforslaget tre i kraft må det først godkjennes av den franske nasjonalforsamlingen, noe som er lite sannsynlig.